01.03.2018
Upravne enote na Koroškem s skupno finančno službo na Ravnah


V začetku letošnjega leta smo poročali o optimizaciji poslovanja Upravnih enot, kjer so po testnem izvajanju skupnih finančnih služb slednjega tudi vpeljali. Za Koroško velja, da se finančni procesi za vse štiri obstoječe upravne enote odvijajo na Ravnah na Koroškem, kamor so se iz preostalih treh upravnih enot preselili tudi delavci za ta področja. To pa ni edina sprememba, s katero se soočajo upravni delavci. V letošnjem letu se je spremenil tudi zakon o prijavi prebivališča, po katerem UE postajajo tudi prekrškovni organi, na področju invalidov izdajajo evropske kartice ugodnosti, sprememba je tudi v izvajanju zakona o omejevanju uporabe alkohola. Spremembe smo predstavili v oddaji Aktualno z načelnico UE Ravne, Vlasto Božnik. Glede na leto 2016 so lani obravnavali 9608 zadev, kar je za 5,3% več, skupaj pa so rešili 9443 zadev, kar pomeni 98,3%. Prejeli so 8 pritožb.

Veliko dela upravnim organom v zadnjih dveh letih prinašajo tudi tujci, ki na Koroškem v večjem številu prosijo za dovoljenje za začasno prebivanje in kasnejše stalno prebivanje z družino.

V letošnjem letu precej sprememb prinaša tudi nov Gradbeni zakon, ki bo začel veljati 1. junija in precej spreminja postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Upravna enota Ravne sicer po besedah načelnice Vlaste Božnik postopke izvaja zakonito, v zakonskih rokih, strankam na prijazen način, ob tem pa 31 zaposlenih davkoplačevalska sredstva tudi gospodarno porablja.


KV