01.03.2018
Drožomanija Anite Šumer


Nova založba Polavon iz Podgorja pri Slovenj Gradcu je v Koroškem pokrajinskem muzeju predstavila knjigo Anite Šumer »Drožomanija«. 

Anita Šumer iz Slovenj Gradca, sicer samostojna prevajalka, peče kruh in pecivo z drožmi. Njeni hlebci ali štruce so tudi prave likovne mojstrovine, ki so jih opazili vplivni tuji spletni mediji. Videokolaži, ki so jih različne medijske hiše po svetu naredile na osnovi Anitinih videoposnetkov in fotografij, imajo skupaj več kot 30 milionov ogledov. Dva taka filmčka sta služila tudi kot promocija za državo Slovenijo. 

Zanimiva ustvarjalka, ki ohranja tradicijo peke kruha iz pradavnine, je pravkar prišla z Jamajke, 10. marca odpotuje v Bankok in nato v Singapur. Peko z drožmi namreč kaže po vsem svetu, tam so delavnice, ki se jih udeležujejo profesionalni peki in amaterji, vedno razprodane. Sama pove, da so droži najstarejše vzhajalno sredstvo, preprosta mešanica moke in vode, ki začne fermentirati. To je naravni, domač kvas, peka z drožmi je pozabljen način peke.

Uvodno besedo h knjigi je napisala etnologinja Brigita Rajšter, ki pravi, da so naravni kvas iz droži gospodinje imele celo življenje. Mlada gospodinja je kepico takega shranjenega domačega kvasa podedovala od stare gospodinje, tako je šel iz roda v rod. Knjiga o peki z drožmi Anite Šumer je skorajda razprodana, zanjo je fotografije prispeval Primož Lavre, tudi domačin iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.