28.02.2018
Slovenjgraška bolnišnica je v letu 2017 poslovala pozitivno

 

Potem, ko je poslovanje Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v letu 2017 obravnaval Svet zavoda bolnišnice, je dan za tem v oddaji Sredina sredica poslovanje predstavil poslovni direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Janez Lavre. 

Tako kot tudi druge bolnišnice v Sloveniji, je tudi slovenjgraška konec preteklega leta prejela 5,2 milijona evrov nakazila iz državnega proračuna za sanacijo izgube. To je botrovalo k pozitivnemu izzidu poslovanja v ltu 2017, kajti brez dodatne finančne injekcije, je poudaril Lavre, bi izguba znašala preko 2 milijona evrov. Ta sredstva so odpravila likvidnostni krč bolnišnice, v katerega je le-ta zapadla zaradi neurejenega financiranja, še zlasti na področju dviga plač in odprave plačnih nesorazmerij, ki pa niso bili finančno pokriti. V kolikor nastane dvig plač, bi se ob tem morala dvigniti tudi cena zdravstvenih storitev, katerih del predstavljajo tudi plače, je še pojasnil Lavre in dodal, da se to ni zgodilo. Ob tem ne gre prezreti tudi izgubo ob delu Urgentnega centra, za katerega financiranje ni urejeno. Prvič se je zgodilo, da je država 80% izgub bolnišnicam pokrila, bolnišnica se namreč često znajde v navzkrižju s potrebami pacientov in zagotovitvi financiranja. V splošnem dogovoru za leto 2018 je cena povišana za 5%. Sicer pa je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec uspela realizirati skoraj ves program akutne bolnišnične obravnave, 39 operacij niso uspeli izvesti zaradi nezadostnih kapacitet, manj ambulantnega programa pa so opravili tudi na področju programov ortopedije in urologije.

V mesecu marcu mora bolnišnica pripraviti sanacijski program, za katerega pa glede prihrankov direktor bolnišnice, Janez Lavre ne vidi več veliko možnosti. V prihodkih bolnišnice, ki znašajo 43 mio evrov, znaša kar 52% za stroške dela, zato kaj dosti možnosti ni več. Prav tako dodaja Lavre, je že danes jasno, da bo po potrjeni metodologiji delovanja Urgentnega centra, konec leta ta proizvedel kar za 1,3 mio evrov izgube, v kolikor se na področju financiranja zadeve ne uredijo. Na podlagi dosedanjih prizadevanj Lavre pojasni, da bi lahko privarčevali še dobrih 300 tisoč evrov, takšno vsoto jim je prinesla uvedba oddelka zdravstvene nege, ki pa je v letu 2018 ne bo več. 

​V bolnišnici postopno znižujejo tudi čakalne dobe, nekaj so jih uspeli zmanjšati za operacije žil ( od 1700 lani na 1000 ), so pa še najdaljše za urološke posege in prekomerne debelosti.


IF