27.02.2018
Darko Sahornik toži Mirka Vošnerja

Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradec je bil včeraj pred obravnavni narok v zasebni tožbi nekdanjega občinskega svetnika in koordinatorja projekta kanalizacija in čistilna naprava Darka Sahornika zoper aktualnega župana občine Muta Mirka Vošnerja. Sahornik ga toži zaradi žaljive obdolžitve , ki jo kvalificira 160 .člen kazenskega zakonika in za katerega je opredeljena denarna kazen, ali kazen do šest mesecev zapora. Vošner naj bi ga na seji občinskega sveta v lanskem letu užalil, ko je ob razpravi o višini komunalnega prispevka izjavil, da je Sahornik sklenil pogodbo z izvajalcem del za kanalizacijo Riko d,o.o. za skladiščenje stojne opreme in gradbenega materiala, ob tem pa je prišlo do fiktivnih poslov in pranja denarja, pri čemer naj bi Sahornik zaslužil 191 tisoč evrov.

Na naroku je bil najprej zaslišan obtoženi Vošner, ki je izjavil, da krivde ne priznava. Nato je njegova zastopnica Irma Krebs Pavličnič navedla 31 listinskih dokazov, ki jih obramba prilaga sodišču v obravnavo , pri čemer so predlagali tudi zaslišanje štirih prič. Obramba želi prikazati širši kontekst zadeve, da je šlo za argumentacijo ,ki ni bila namenjena Sahorniku kot zasebni osebi , pač pa kot predsedniku komisije. Prav tako je Vošner tokrat izjavil, da je bil posel iz pogodbe realiziran in ni bil fiktiven, še vedo pa se mu zdi etično sporno, da ga je z izvajalcem sklepal koordinator, ki so ga določile občine.

Zagovornik tožeče strani Boris Marčič je kot brezpredmetne zavrnil vse listinske dokaze , ki jih je sodišču predložila obramba, razen dveh, saj je po njegovem predmet spora žaljiva obdolžitev in ne razprava o višini komunalnega prispevka. Prav tako je zavrnil zaslišanje prič.

Tožeča stran in obramba se tudi nista strinjali glede načina sojenja na glavni obravnavi, toženec se zavzema za senat, medtem ko bi bila obramba zadovoljna s sodnikom posameznikom.

Glavno obravnavo je sodnica Marjeta Vezonik razpisala za 19. april letos.