21.02.2018
50 let Centra za usposabljanje, delo in varstvo v Črni

Center za usposabljanje delo in varstvo Črna na Koroškem, slavi letos petdesetletnico obstoja. Ustanova, katere namen je vzgoja in izobraževanje otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem razvoju, ter kasnejše institucionalno varstvo starejših ose,b bo lepo obletnico počastil z več dogodki. Prva proslava je bila včeraj ob 10. uri v Kulturnem domu Črna. Gostili so predstavnike ministrstva, stroke in strokovne javnosti ter druge goste. Prijazno prireditev so zasnovali na zgodbi štirih uporabnikov , ki so v center prišli 20. februarja 1968 in so tam še danes. V programu so sodelovali tako uporabniki kot zaposleni. Direktorica Dalja Pečovnik je v svojem nagovoru opisala prehojena pot , pri čemer ni pozabila, da so bili v Črni pionirji na področju uvajanja novosti v defektološki stroki, pri tem je bil v ospredju čedalje bolj human pristop k uporabnikom.

V odsotnosti ministrice , ki se nahaja v Koreji , je ministrstvo zastopala Špela Isop , namestnica v direktoratu za socialne zadeve. V svojem nagovoru je povedala, da ideje glede širitve niso oddaljena prihodnost ,.ampak so že načrtovani, zanje je tudi denar, tako da je treba pristopiti le k realizaciji. Topel sprejem je požel nastop dolgoletnega in uspešnega direktorja Marijana Lačna. V svojem nagovoru je zaposlenim položil na srce naj ne pristajajo na zmanjševanje stroškov in krčenje programov, predvsem pa naj bodo pri sovjem delu složni. Govorila sta še županja Črne Romana Lesjak, ki je povedala ,, da je Center organsko zrasel s krajem in predsednik sveta zavoda Erih Kurnik.

Izdali so tudi poseben zbornik , otvorili razstavo , proslavljanje bodo nadaljevali še s tremi proslavami za različne javnosti, z likovno kolonijo , srečanjem Orffovih orkestrov in okroglo mizo.