20.02.2018
Alzhajmer kafe - srečanje na temo demence

V Koroškem domu starostnikov, v enoti Slovenj Gradec znova pripravljajo srečanje in druženje Alzheimer Caffe.

Srečanje za sorodnike, prijatelje in znance stanovalcev doma v Slovenj Gradcu bo v sredo popoldne ob 16. uri v prireditvenem prostoru doma. Gostili bodo predavateljico, magistrico Daljo Pečovnik, ki bo predavala na temo ravnanja z osebami z demenco v instituciji in skupnosti.

Svojci v sproščenem vzdušju pridobivajo informacije o poteku bolezni ter o predvidenih in nepredvidenih težavah, povezanih z njo. S pomočjo strokovnjakov lahko tudi na sproščen način pogovora razbremenijo stisko in najdejo medsebojno podporo v izmenjavanju izkušenj. Vzporedno se informirajo o oblikah pomoči v skupnosti, podrobneje spoznajo aktivnosti v lokalnih okoljih, dobijo lahko tudi ustrezno literaturo.

Alzheimer Cafeji prispevajo k destigmatizaciji bolezni in socialni vključenosti tako svojcev kot oseb z demenco. Svojci so ob skrbi za osebo z demenco izpostavljeni hudim fizičnim, psihičnim, čustvenim, finančnim in drugim obremenitvam, zato pogosto izgorevajo in se znajdejo v številnih stiskah. V kolikor so o bolezni primerno informirani, lažje zdržijo bremena, ki jih spremljajo skozi dolga leta življenja ob osebi z demenco, obenem pa bolje poskrbijo tako zanjo kot sami zase.

Predavanje v slovenjgraškem domu starostnikov poteka v okviru projekta Odziv v okviru Demenci prijazne točke, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.