20.02.2018
Koncertni trojček ob 115. obletnici smrti skladatelja Huga Wolfa v Slovenj Gradcu

Ob 115. obletnici smrti skladatelja Huga Wolfa se bodo v Rojstni hiši Huga Wolfa na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu in v Koroški galeriji likovnih umetnosti zvrstili trije vrhunski koncerti. S tremi koncertnimi večeri so se združile tri kulturne institucije v Slovenj Gradcu. Prvi je v veliki dvorani Koroške galerije v torek ob 18. uri. Na pobudo Nemškega veleposlaništva Ljubljana in v sodelovanju s Hišo kulture Celje se s koncertom godalnega kvarteta Accademia obletnici smrti skladatelja Huga Wolfa pridružuje tudi Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Violinistki Mojca Fortin in Beti Bratina, violistka Gea Pantner Violfand in violončelist Zoran Bičanin bodo izvajali dela Theodorakisa, Barberja in Šostakoviča. Vstopnine ni, pred koncertom pa si je možno ogledati tudi mednarodno razstavo Vojna. Kvartet (Accademia) je za svoje umetniško delovanje prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

V sredo bo naslednji koncertni večer v dvorani skladateljeve rojstne hiše prireja Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec. V sklopu cikla »Wolf povezuje 018« bo nastopil basist Phillip Krajnc iz Salzburga, potomec znane Krajnčeve glasbene družine iz Slovenj Gradca. S klavirjem ga bo spremljal švicar Hedayet Djeddikar.

Zadnji koncert bo v organizaciji Kulturnega doma Slovenj Gradec v četrtek, tudi v skladateljevi rojstni hiši na Glavnem trgu. Nastopil bo trio Phonos z domačinko, panistko Majo Kastratovik, pa Orfejem Simičem z violino in Evo Simič Nemeth z violončelom. Dogodek kot spomin na Wolfovo smrt spada tudi v Wolfov koncertni abonma.

Svetovno znani poznoromantični skladatelj Hugo Philipp Jakob Wolf je umrl 22. februarja 1903 na Dunaju star komaj 42 let, rodil pa se je 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu.


 

AP