15.02.2018
Medsebojna podpora za sodelovanje ob meji

Cestni in železniški projekti, pomembni za Slovenijo in Avstrijo, so bili osrednja tema pogovorov, ki sta jih pretekli konec tedna ministra Peter Gašperšič in Gorazd Žmavca imela na sestanku v Pliberku s predstavniki dežele Koroške in župani z obeh strani meje in do katerega je prišlo na pobudo županov iz upravnega okraja Velikovec.

Gašperšič je ob predstavitvi načrtov za tretjo razvojno os, ki je predvsem zanimala avstrijske župane, pojasnil, da se bo gradnja na odseku od avtoceste A1 do Slovenj Gradca začela v letu 2019. Za povezavo naprej do Dravograda in po Mežiški dolini pa, da je v teku študija, ki bo povedala, kakšna povezava je najbolj primerna za ta odsek. Gašperšič je nikalno odgovoril tudi na vprašanje, da bi spremembe pri financiranju za drugi tir lahko ogrozile finančni načrt tretje razvojne osi. Nasploh pa je mnenje o županski pobudi pozdravil.

Župani sveta koroške regiji so med drugim podprla prizadevanja avstrijskih županov, da bi v Sinči vas zgradili pretovorno postajo ob hitri železniški povezavi Gradec-Celovec, ki jo že gradijo in bo predvidoma začela obratovati leta 2023.. V ta namen so podpisali skupno deklaracijo. Ta naj bi imela pozitiven vpliv tudi na gospodarstvo čez mejo, torej v koroški regiji. Vendar podpora tej pobudi ne more biti edini skupni interes. Zato so se že dogovorili za pogostejša srečanja na tej ravni.