07.02.2018
Civilna inicitiva za 3. os ponovno zaskrbljena

V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os Ravne v zadnjem času z zaskrbljenostjo spremljajo izjave za javnost v zvezi s projektom 2. tir, in sicer informacije o težavah pri financiranju projekta v primeru odstopa madžarskega kapitala. Iz medijev so zasledili zaskrbljujoča sporočila državnega sekretarja Jureta Lebna, da bi zaradi neuspešnega partnerstva v projektu 2. tir, lahko bila ogrožena finančna konstrukcija izgradnje 3. razvojne osi.

Ta informacija predstavlja rdeči alarm za Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os, zato so naslovili pismo na ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča. Nikakor se ne morejo strinjati, da bi se vplačana sredstva iz cestnin namenjala za izgradnjo železniških povezav, temveč pričakujejo, da se bodo sredstva s katerimi razpolaga DARS, vlagala izključno v izgradnjo avtocestnega omrežja v Sloveniji.

Zato ministra prosijo za natančna pojasnila o stabilnosti finančne konstrukcije projekta 3. razvojne osi in kako to vpliva na realizacijo Protokola o izgradnji 3. razvojne osi.

V Mladinski iniciativi so še zapisali, da absolutno podpirajo izgradnjo prometne infrastrukture v Sloveniji, ki za državo predstavlja stopnjo suverenosti in neodvisnosti, poleg tega pa omogoča trajen razvoj in stabilno prihodnost.

Morda pa bodo lahko v iniciativi informacije iz prve roke pridobili v petek, ko bo na pobudo dežele Koroške na obisku v Pliberku minister Gašperšič. Beseda bo tekla o povezovanju z bodočim železniškim omrežjem v Avstriji, oziroma na Koroškem.