07.02.2018
Občinski svet MO Slovenj Gradec sprejel sklepe za ukrepe ob problematiki hmeljarjenja

Na tokratni seji občinskega sveta Mestne občine Slovenj Gradec so svetniki razpravljali o postavitvi nasadov hmelja v urbanem okolju in sprejeli zavezujoče sklepe o nadaljnjih aktivnostih z ukrepi.

Predlagatelja, svetnika Boris Raj in Peter Cesar sta razpravo v občinskem svetu z zavezujočimi sklepi želela zato, ker se konflikt problematike širjenja nasadov hmelja in njihovem umeščanju v bližino strjenih naselij na območju Mestne občine, iz dneva v dan stopnjuje. Hmeljarjenje v Mislinjski dolini je tradicionalna gospodarska panoga, samo na območju mestne občine Slovenj Gradec je 93 hektarjev nasadov hmelja. Preden se k obstoječim pridružijo novi, je potrebno uskladiti interese vseh vpletenih, jih umestiti v sistemske rešitve in s tem omogočiti vsem enakovredne pravice sobivanja. Zato sta Boris Raj in Peter Cesar, oba člana Civilne iniciative za varstvo okolja in zdravja CIVOZ, s podporo 2500 občank in občanov, z razpravo v občinskem svetu izpostavila nujnost občine, da poveže vse deležnike in poišče ustrezne rešitve v okolju za zdravo bivanje. Tudi mestna občina je z županom po pospešenih aktivnostih CIVOZA, iskala možnosti za izvajanje določenih ukrepov, pri tem pa že nameščen monitoring prašnih delcev v ozračju na strehi bolnišnice, ni to, kar je merjenje škodljivih fito farmacevtskih sredstev v zraku ob škropljenju hmelja. Po daljši razpravi so občinski svetniki sprejeli sklepe, ki so izvedljivi in ki prinašajo rešitve. Pri tem so se svetniki strinjali, da širitev nasadov hmelja v strjena bivalna naselja ni sprejemljiva in jo je potrebno spremeniti ter pri ureditvi področja pridelovanja hmelja v mestni občini poleg strokovnih izhodišč, upoštevati tudi ustavne pravice občanov do zdravega okolja in svobodnega razpolaganja z njihovo lastnino. Zato so župana Andreja Časa pooblastili za imenovanje posebne komisije. Ta bo poleg monitoringa zraka ob škropljenju s fitofarmacevtskimi sredstvi upoštevala tudi strokovno analizo, v kolikor se problematika izkaže kot pereča, bodo v mestni občini posegli po ukrepih, ki bodo podlaga za omejitev trajnih nasadov v Mestni občini Slovenj Gradec.

Z zavezujočimi sklepi občine Slovenj Gradec so bili zadovoljni tudi hmeljarji, predstavniki Civoza in ekološkega društva.

 

IF