06.02.2018
Poročila Nadzornega odbora so svetniki Mestne občine Slovenj Gradec preložili


Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so na tokratni seji napovedano obravnavo poročil Nadzornega odbora poslovanja občine, posebej o poslih, kjer je sodeloval županov svetovalec Boštjan Temniker, preložili na naslednjo sejo.

Naj spomnimo na nakup občinskega parkirišča, zaradi česar so Temnikarju očitali nepravilnosti. Župan Andrej Čas je takrat povedal, da je izgubil zaupanje svetovalca Temnikerja, a dogovora o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja z njim ni dosegel. Temniker je še naprej zaposlen na občini na delovnem mestu sekretarja. Občina je v zvezi s postopkom prodaje občinskega parkirišča Temnikerju oz. njegovemu podjetju Psilos za mnenje zaprosila tudi protikorupcijsko komisijo, ta pa poročila še ni izdala.

Slovenjgraški svetniki so v skladu s proceduro ocenili, da poročilo Nadzornega odbora ni v skladu s pravilnikom, ker ne vsebuje odzivnega poročila strokovnih služb občine in odgovore nadzornega odbora nanje. Zato je Boštjan Rigelnik – Slovenjgraška lista, podal proceduralni predlog, da se razprava preloži, kar je večina svetnikov podprla.

Predsednik Nadzornega odbora Mestne občine Slovenj Gradec Gorazd Ulbl pa je menil, da očitki ne držijo, končno poročilo nadzornega odbora je vključevalo odzivno poročilo strokovnih služb občine, ob tem pa je še menil, da je proceduralni predlog politične narave. Dejal je, da bo nadzorni odbor še enkrat obravnaval omenjeno poročilo in v njem na določenih delih dopisal, zakaj se z odzivnim poročilom občine ne strinjajo, same ugotovitve v tej zadevi, je še poudaril Ulbl, pa ne bodo spreminjali.

Odzivno poročilo so svetniki dobili preko elektronske pošte dan pred sejo, končno poročilo Nadzornega odbora pa ob gradivu za sejo. Svetnik Boris Raj je menil, da mora biti poročilo Nadzornega odbora kot najvišjega organa, takšno, da vsebuje vse obvezne sestavine, s čimer ne obstaja več noben dvom. Pri parkiriščih Nadzorni odbor postopek prodaje z vidika ravnanja z občinskim premoženjem sicer ocenjuje v okvirih zakonodaje, vendar nekatera postopkovna dejanja opredeljuje kot posamezne kršitve. Župan Andrej Čas je v konkretnih očitkih opozoril na zmotno ugotovitev, češ, da bi morali v postopkih ravnati po Zakonu o upravnih postopkih. Na poročilo Nadzornega odbora se je odzval tudi Boštjan Temniker, ki je obžaloval, da svetniki poročila niso obravnavali že tokrat, sam se strinja, da poročilo ni pripravljeno v skladu s pravilnikom o delovanju Nadzornega odbora v 14. členu in si želi, da bi se zadeva čim prej razjasnila.


 

IF