18.01.2018
Občina Muta odgovarja projektnemu svetu vodooskrbe v Dravski dolini

Vzdušje med občino Muta in občinami partnericami projekta vodooskrbe v Dravski dolini, je še vedno napeto.Na projektnem svetu so občine parterice za uveljavitev sprememb projekta na območju Mute, sprejele zanjo zavezujoč sklep s podpisom dogovora zavarovanja projekta v njegovi celotni vrednosti – okoli 40 milijonov in ga tudi pogojevale z oddajo vloge za spremembo projekta na Ministrstvo za okolje in prostor.

Občina Muta je izrazila obžalovanje na omenjeno odločitev občin partneric projekta Oskrbe s pitno vodo, saj so na posredniškem organu, Ministrstvu za okolje in prostor na skupnem sestanku pojasnili, da sama oddaja vloge s spremembo potrjenega projekta še ne pomeni nobenih finančnih posledic za projekt. Zato so na novinarski konferenci na Muti pojasnili svoja dveletna prizadevanja za spremembo projekta in napovedali tudi odškodninsko tožbo. Mirko Vošner, župan občine Muta je obžaloval takšno odločitev projektnega sveta, za katerega meni, da je presegel svoje pristojnosti, ob tem pa napovedal, da bo občina Muta pač sama vložila vlogo za sprememebo projekta na Ministrstvo za okolje in če bo le-ta negativna, bo vložila odškodninske tožbe zoper občine.  prav tako bo o zapletih na projektu obvestila vse pristojne državne institucije, tudi Evropsko komisijo in komisijo Jaspers, ki je pred pričetkom projekta  udeležene občine opozorila na ekonomsko vprašljivost projekta. 

Županja Občine Dravograd, Marijana Cigala pa je na novinarski konferenci posebej izpostavila bojazen, da bi projekt lahko padel pri presojevalcih v Bruslju in bi morali sredstva vračati. Ministrstvo za okolje je sicer res pojasnilo, da lahko vlogo za spremembe, v kolikor bi jo ocenili za neustrezno, vrnejo, ampak v isti sapi pa zahtevalo soglasje občin s sklepom, da se s spremembami in vlogo strinjajo. S tem so prevzem finančne odgovornosti že potrjenega projekta predali sodelujočim občinam, kar pa te ocenjujejo kot njihovo zavarovanje v primeru, da bi projekt na osnovi sprememb lahko padel. Največja negotovost v spremembi projekta je vključitev avstrijskega vodnega vira, ki ga prvotno projekt ne predvideva. Županja Cigala še pravi, da so možni novi dogovori, a računa na korekten odnos vseh partnerjev, ob tem pa pojasni, da vloge sprememb v fizični obliki od Mute sploh niso prejeli, le elektronsko. 

Prizadevanja občine Muta so usmerjena v optimizacijo obstoječega projekta, prav tako jo h vključitvi lastnih gravitacisjkih virov zavezuje sklep občinskega sveta, ko so sprejeli novelacijo projekta. Želijo zagotoviti zdravo pitno vodo iz gravitacijskih virov, saj je stroka ocenila, da je odvzem vode na območjih višine 1000 do 1200 m in brez bližine onesnaževalcev, neprimerljiv s kakovostjo vode, ki bi jo črpali iz reke Drave. Drugi cilj Mute pa je pocenitev stroškov oskrbe s pitno vodo za prebivalce, po izračunih bo projekt podražil oskrbo z vodo od 200 do 300 %. Prav tako, pravijo na Muti, bi z višinskimi viri zagotovili oskrbo požarne vode preko hidrantnega sistema na območju Pernic in Sv. Primoža. 

Občina Muta po sklepu občinskega sveta ob novelaciji projekta ne bi izvajala tistig gradbenih del, ki so v nasprotju z novelacijo projekta, ki se nanaša na zagotavljanje oskrbe s pitno vodo iz gravitacijskih virov. 

IF