30.11.2017
Dom starejših Hmelina Radlje prva demenci prijazna točka na Koroškem


Dom starejših Hmelina Radlje je dobil potrditev za svoje večletne aktivnosti na področju pomoči in prepoznavanja demence s podelitvijo naziva Demenci prijazna točka.

Podelila jim ji ga je predsednica društva Spominčica, Štefanija Lukič Zlobec, s tem pa je Dom Hmelina Radlje postal tudi regijski koordinator demenci prijaznih točk. Doslej so z radeljskim domom vred v Sloveniji štiri, ena pri varuhinji človekovih pravic. Ker se tovrstne aktivnosti v lokalnih okoljih dobro razvijajo, bo teh točk v prihodnje tudi več. 

To je za nas potrdilo, da delamo prav in dobro ter nas še bolj motivira in zavezuje, da bomo nadaljevali s svojimi aktivnostmi in ustvarjali demenci prijazno okolje, je ob podelitvi oudarila direktorica doma Hmelina Radlje, Silva Duler.  Če namreč demenco prepoznamo dovolj zgodaj, ji lahko otežimo hitrost njenega razvoja, zato so prav aktivnosti in izobraževanja tako pomembna, da čim več ljudi o tej bolezni izve čim več informacij.

V domu Hmelina Radlje velik poudarek dajejo strokovni obravnavi stanovalcev, ki so oboleli z demenco in njihovim svojcem, saj bolezen prizadene vso družino. Ves čas v domu starejših Hmelina Radlje  razvijajo nove načine za ozaveščanje o tej bolezni tudi izven doma v širšem lokalnem prostoru. Dobro je, da o demenci več vedo prodajalci, policisti, bankirji in drugi zaposleni, da se lahko na bolnike pravilno odzovejo in jim nudijo pomoč. V domu so letos prejeli srebrno priznanje za inovaciji in sicer za Tematski senzorični park, ki je dostopen tudi bolnikom z demenco  in za višjo kvaliteto življenja nepremičnih stanovalcev. Ravno park omogoča, da lahko nepremične stanovalce s posteljami popeljejo na sveži zrak in jih tako vključijo v različne aktivnosti.

IF