24.11.2017
Vprašanje svetnikov glede radona

V osnovni šoli  Franja Goloba na Prevaljah so v letu 2012 izmerili prekoračene vrednosti plina radona v šolskih prostorih. Radioaktivni plin, ki naj bi iz kletnih prostorov pronical v višje ležeče,  lahko povzroči vrsto obolenj. Občinski svetniki s Prevalj so pred kratkim na občino naslovili vprašanje, kako je s tem problemom v sedanjem času. Odgovor so  prejeli na naslednji seji, podala ga je ravnateljica šole Mira Hancman. V odgovoru svetnikom navaja, da je bila leta 2013 narejena energetska sanacija šolskih prostorov z ureditvijo prezračevanja. Takrat so uspeli s temi ukrepi znižati koncentracijo radioaktivnega radona. Po naročilu Uprave RS za varstvo pred sevanji je Zavod za varstvo pri delu Ljubljana v letu 2013 opravil meritve v treh učilnicah poleg knjižnjice. Meritve so pokazale vrednost radona od 448 do 464 bekerelov na kvadratni meter , kar je povišano glede na povprečje naravnega ozadja v Sloveniji, ki je med 50 in 100 bekereli. Vrednosti so bile precej pod vrednostjo 1000 bekerelov, ki je opredeljena kot mejna vrednost.  Ker otroci in zaposleni v teh prostorih niso bili stalno prisotni, sevalne obremenitve niso presegle mejne vrednosti za posameznike iz prebivalstva. Kljub temu je takrat uprava  šoli svetovala, naj preventivno predvsem zjutraj pred prihodom otrok prostore pogosteje prezračuje.

Zaradi pogostejšega prezračevanja pred prihodom otrok k pouku drugi ukrepi po mnenju ravnateljice  niso bili potrebni. Z upravo republike Slovenije za varstvo pred sevanji so tudi zdaj v kontaktih in se  dogovarjajo, da bodo meritve v šoli in vrtcu v začetku naslednjega ponovili. Naprave naj bi jim posodili brezplačno, ponujajo  tudi strokovno pomoč.

V zadnji raziskavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje , projektu Zdravje v občinah, so ugotovili, da otroci na Prevaljah v starosti od enega do 19 let nadpovprečno pogosto obolevajo za astmo. Kaj je temu vzrok bi bile treba raziskati, saj na uprava za varstvo pred sevanji trdijo, da ni koincidence med astmo in radonom in so lahko za to tudi drugi vzroki, na primer vsebnost mikro delcev v kurilni sezoni v zraku ali kaj tretjega.