23.11.2017
V Slovenj Gradcu se pripravljajo na 12. licitacijo vrednejšega lesa

Društvo Lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije v začetku leta 2018 organizirata že dvanajsto licitacijo vrednejšega lesa, ki bo tudi tokrat potekala v Slovenj Gradcu. Letošnji november je idealen za odbiro in posek primernega lesa, zato so priprave na licitacijo že v polnem teku. Organizatorji bi tudi tokrat radi kupcem predstavili najkvalitetnejši les iz naših gozdov, ki bi bil tudi kar najbolje prodan. Vse lastnike gozdov, ki bi radi sodelovali s prodajo sortimentov na licitaciji, organizatorji zato opozarjajo, naj pred izbiro lesa za prodajo na pomoč pokličejo gozdarskega strokovnjaka, revirnega gozdarja Zavoda za gozdove Slovenije, ki bo svetoval tako pri izbiri, kot tudi pri krojenju lesa. Za vsa vprašanja v zvezi z organizacijo prevzema sortimentov pa je na voljo kontaktna oseba pri najbližjem društvu lastnikov gozdov.

Paradna drevesna vrsta je letos hrast, željen je gorski javor samo vrhunske kvalitete, zaželeni so tudi oreh in sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana, medtem ko hruška in češnja nekoliko manj. Zanimive so tudi redke drevesne vrste kot sta brek in cipresa. Na slovenski licitaciji se dobro prodaja tudi macesen.

Licitacija bo tudi tokrat potekala na Ozarah, kjer so organizatorji uspeli zagotoviti dovolj prostora. Vsi zainteresirani bodo lahko hlodovino na mesto licitacije dovažali med 2. in 17.  januarjem, tradicionalen dan odprtih vrat pa bo v februarju prihodnje leto.

KV