22.11.2017
Kdo bo nov državni svetnik, zastopnik lokalnih interesov Koroške v Državnem svetu


Aktualnemu Državnemu svetu, drugemu domu parlamenta, se v decembru izteka mandat in v sredo in v četrtek bodo potekale volitve v državni svet. 

​Volitve so posredne, elektorske in bodo v volilni enoti, ki pokriva 12 koroških občin, potekale za zasedbo zbora zastopnikov lokalnih interesov v sredo ob 16. Uri v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec.

20 elektorjev, ki so jih za volitve v državni svet potrjevali občinski sveti,  bo opravilo tajno glasovanje, poleg dosedanjega državnega svetnika Franja Goloba, se za to mesto na Koroškem poteguje še Marjan Klemenc, ki je že bil državni svetnik v obdobju 2007 – 2012.

Franja Goloba, ki je župan občine Vuzenica, sta predlagata občinska sveta Vuzenica in Ribnica na Pohorju, Marjana Klemenca, podsekretarja v referatu za družbene dejavnosti in splošne zadeve pri Mestni občini Slovenj Gradec, pa je predlagal občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec. O poslanstvu funkcije zastopnika lokalnih interesov Koroške v Državnem svetu je dosedanji državni svetnik Franjo Golob povedal, da je zadovoljen s svojim dosedanjim delom, prav tako si bo še naprej prizadeval za glas občin na državnem nivoju.

Marjanu Klemencu je zastopanje lokalnih interesov v Državnem svetu  dobro poznano, saj je bil v svojem mandatu kot državni svetnik predlagatelj številnih pobud in vprašanj in tako odgovorno bo delo pravljal tudi v primeru izvolitve. 

Kakšen bo izid tajnega glasovanja elektorjev, je težko napovedati. Kot je že praksa kar nekaj volitev v preteklosti, je zaradi izenačenja glasov med dvema favorioma, funkcijo državnega sveta določil žreb. Mandat v Državnem svetu traja 5 let.

IF