26.10.2017
Obrat za čiščenje zemlje v Dobji vasi dobil dovoljenje za poskusno obratovanje

Po tem, ko smo maja poročali, da sta ljubljanski družbi Envit in Arhel, ki sta v Dobji vasi zgradili demonstracijski obrat za čiščenje s težkimi kovinami onesnažene zemlje dobili okoljevarstveno dovoljenje, so na Upravni enoti Ravne 16. oktobra  izdali tudi odločbo o 9 mesečnem poskusnem obratovanju demonstracijskega objekta. 

V skladu s predpisanimi postopki so iz Envita na UE Ravne in Ministrstvo za okolje in prostor poslali namero, da bodo s poskusnim obratovanjem pričeli 8. novembra letos. Poskusno obratovanje bodo pričeli z minimalnimi količinami in jih v roku pol leta dvignili na načrtovano polno kapaciteto 6 ton na dan. V prvi vrsti bodo očistili površine v neposredni okolici objekta, kjer bodo tudi v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani uredili demonstracijski vrt, ki bo namenjen predvsem predstavitvi občanom.

Agencija za okolje je sicer družbi dovolila predelavo oziroma čiščenje največ 1500 ton zemlje letno.

V zvezi z zadevo je sicer Občina Ravne na Koroškem sprožila upravni spor, saj je želela biti stranka v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja, a je agencija njeno zahtevo zavrnila. Kot je znano je bila občina Ravne podpornik civilne iniciative občanov iz Dobje vasi, ki so tej gradnji nasprotovali. V Envitu so še dodali, da bo demonstracijski vrt na voljo na ogled občanom, zato vse pozivajo, da se vključijo že v proces načrtovanja vrta.

 

 

KV