12.10.2017
Začenja se cepljenje proti gripi

 

V jeseni je čas, da se zaščitimo proti sezonski gripi, cepljenje proti tej virusni bolezni pa je še vedno najboljša zaščita. Cepljenje proti gripi se izvaja pri vseh izbranih zdravnikih v ambulantah, pacienti pa se lahko cepijo tudi na Območni izpostavi Inštituta za javno zdravje Ravne.

V zdravstvenem domu Slovenj Gradec bodo izvajali cepljenje proti gripi vsak dan od ponedeljka do petka od 13. Do 14. Ure, priporočajo pa, da se pacienti na cepljenje naročajo. Cepivo prit gripi stane 14 evrov, za kronične bolnike in starejše nad 65 leta pa je cena polovična,  7 evrov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje cepljenje priporoča vsem prebivalcem, še zlasti pa ogroženim skupinam, starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, otrokom, nosečnicam, vsem, ki čakajo na sprejem bolnišničnega zdravljenja ter zdravstvenim in drugim izpostavljenim delavcem ter zdravstvenim in drugim izpostavljenim delavcem. Slovenija je glede precepljenosti proti gripi med zadnjimi državami Evropske unije. Posamezniki s cepljenjem zaščitijo sebe in druge posameznike v svoji okolici, kar je še poseben pomembno, če gre za bolj ogrožene skupine prebivalcev. Skupen cilj vseh pa bi moral biti dvig precepljenosti prebivalcev Slovenije, da bi se bolj približali državam z visokim deležem precepljenosti, kot so Nizozemska, Švedska, Velika Britanija, Italija, Španija in druge, kjer je delež precepljenosti med starejšimi od 65 let precej preko 50 odstotkov. S tem bi preprečili velik delež zbolevanja, zapletov in smrti zaradi gripe.

 

IF