10.10.2017
Svetovni dan duševnega zdravja posvečen duševnemu zdravju na delovnem mestu


10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje na ta dan potekajo številne aktivnosti in dogodki, namenjeni ozaveščanju o pomenu duševnega zdravja. Letošnji dan pa je posvečen duševnemu zdravju na delovnem mestu. Zdravja zaposlenih na delovnem mestu se vse bolj zavedajo tudi slovenski delodajalci, zato so v društvu Ozara Slovenija s kampanjo na ta pomemben vidik spomnili slovenska podjetja.

Vedno več je osveščanja o tem, kako zelo sta povezana negativni stres pri delu in slabo duševno zdravje. V društvu Ozara so opozorili na bolniške odsotnosti, kar predstavlja tudi velik finančni strošek. Po podatkih Svetovne federacije za duševno zdravje predstavlja ta strošek v Evropi 617 milijard evrov na letni ravni. Med dejavnike, ki vplivajo na duševno zdravje, so tudi medsebojni odnosi med sodelavci in nadrejenimi, kvaliteta komunikacije med njimi, stopnja soodločanja in vplivanja zaposleih, zahtevnost delovnega mesta itd...Ob tem postaja vedno bolj izbrisana ločnica med zasebnim in službenim življenjem. Najpogostejša motnja in bolezen slabega duševnega zdravja je depresija, ta pa lahko, če ni prepoznavna, vodi tudi v samomor. Zato so tudi v lokalnih okoljih organizirane pomoči. V Slovenj Gradcu ob torkih popoldne deluje psihološka svetovalnica Posvet, ki je brezplačna, le prijaviti se je potrebno. Mojca Vatovec je povedala, da so največje težave ljudi, ki se nanje obračajo, povezane s težavami v družini, brezposelnostjo in finančnimi težavam. 

Na Območni enoti Inštiruta za javno zdravje Ravne ob svetovnem dnevu duševnega zdravja spodbujajo vse, da si vzamejo čas vsaj za kratek osebni pogovor s svojimi bližnjimi, zaposleni pa s sodelavci. Letos je ravenska enota Inštituta koroškim delovnim organizacijam posredovala e-brošuri o strategijah za krepitev duševnega zdravja na delovnem mestu in prvi psihološki pomoči sodelavcu, ki ima težave v duševnem zdravju. Na Koroškem poleg nevladnih organizacij kot so Ozara, Altra in Šent, pod okriljem CSD Slovenj Gradec deluje Koordinator za obravnavo oseb v skupnosti s težavami v duševnem zdravju, v Zdravstvenem domu na Ravnah deluje tim Skupnostne psihiatrične obravnave, v Slovenj Gradcu pa psihološka svetovalnica Posvet – Tu smo zate. Ljudje v duševni stiski se lahko obrnejo tudi na osebnega ali dežurnega zdravnika, reševalno službo ter različne brezplačne telefonske številke.

IF