05.10.2017
Iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sporočajo, da dogovora o razvoju regije ne bodo podpisali


V začetku septembra sta na regijskem svetu in Razvojnem svetu regije proti prvemu dogovoru za razvoj regije glasovali občina Prevalje in Črna, medtem, ko sta ga oba sveta sprejela. Občini nista bili zadovoljni z delitvijo prvega dela evropskih kohezijskih sredstev za izgradnji čistilnih naprav kot je to v višjih številkah predvideval že sklenjen dogovor, usklajen z vlado Republike Slovenije iz leta 2015. Po sestanku obeh občin na gospodarskem ministrstvu potrjujejo, da dogovora minister ne bo podpisal. 

Občini Črna in Prevalje svojih lastnih sredstev nimata dovolj, da bi lahko finančno sodelovali v izgradnji čistilnih naprav, čeprav so zanju neugoden prvi dogovor sprejeli na svetu regije in razvojnem svetu regije, ki jima predseduje župan občine Radlje, Alan Bukovnik. zto je bilo pričakovati, da se bosta občini Prevalje in Črna protestno zaradi tega sestali tudi z gospodarskim ministrstvom, ki skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor podpisujeta dogovore in s tem potrjene projekte v regiji.

Na Ministrstvu za gospodarstvo so potrdili, da že sprejetega prvega dogovora  na razvojnem svetu regije, ne bodo podpisali. Marko Drofenik, direktor Direktorata za regionalni razvoj je v izjavi za naš radio to potrdil, kajti ministrstvo zagovarja, da sta čistilni napravi v Črni in na Prevaljah piomembna regijska projekta, ki prinašata nova delovna mesta, prav tako vedo, da z nižjimi sredstvi prvega dogovora, izgradnje ne bosta mogli izvesti. Kot je še poudaril Marko Drofenik, pričakujejo, da se bodo koroški župani ponovno sestali in spremenili že potrjen prvi dogovor obema občinama v prid. 

Alan Bukovnik, predsedujoči Razvojnemu svetu regije pravi, da je bil dogovor sklenjen s 17 glasovi za in dvema proti, kar zanj pomeni, da je dogovor sklenjen in potrjen. Pri tem navaja 6. Odstavek 5. Člena uredbe o izvajanju endogene regionalne politike, ki govori o tem, da je dogovor sklenjen s sprejetjem na regijskem razvojnem svetu. Ko bo zbral dokumentacijo in bo ta popolna, jo bo podpisano poslal ministru za gospodarstvo in tehnologijo v podpis.  Ali bodo koroški župani in drugi člani Razvojnega sveta regije, ponovno sedli za mizo in spremenili svoje prejšnje glasovanje, pa je že druga zgodba, ki jo bomo spremljali.

IF