29.09.2017
Kontinuirana stiskalnica v Lesni TIP v stečaju je prodana

Po tem, ko smo v začetku septembra poročali o nameravanem odkupu kontinuirane stiskalnice iz nekdanje Tovarne ivernih plošč v Otiškem vrhu, ki je bila v lasti avstrijske družbe Hetta Asset Resolution, se je odkup stiskalnice danes tudi zares zgodil. Kupec je podjetje Yildiz Entegre Adria d.o.o. iz Ljubljane, ki je del turškega mednarodnega koncerna Yıldızlar Yatırım Holding. Kot so potrdili v podjetju Hetta Asset resolution v Ljubljani, je posel s turškim podjetjem tako zaključen, s prvim oktobrom pa bodo novi lastniki stiskalnico tudi prevzeli. Namen turške družbe, ki se pogovarja tudi o odkupu vseh delov tečajne mase Lesne TIP otiški vrh, je čim prej zagnat proizvodnjo, ob tem pa seveda upajo tudi na podporo lokalnega okolja.

Kot smo neuradno uspeli izvedeti, so novi lastniki za stiskalnico v Otiškem vrhu odšteli 2 milijona evrov, če bodo želeli odkupiti tudi stavbe, zemljišča in vse pripadajočo opremo in stroje, pa bodo stečajnemu upravitelju morali ponuditi še dodatnih 5 in pol milijonov evrov, kakršna bo na dražbi izklicna cena za stečajno maso Iverke.

V tem primeru gre očitno za resnega kupca, ki ima tudi mnoge reference na svetovnem trgu. Kupec stiskalnice je holding, ki zaposluje preko 3 000 ljudi, ukvarjajo pa se z gozdarstvom, kemično industrijo, programom jekla in železa, pomorskim transportom in logistiko, nepremičninami in zavarovanji, poslujejo pa na vseh celinah in v več kot 50 državah sveta.

Medtem, ko nekateri namigujejo, da bi tudi v tokratnem primeru lahko šlo za neresen nakup nekega tujca, pa v podjetju Hetta Asset Resolution, kjer so prodali stiskalnico znajo povedati, da gre za veliko podjetje z resnimi načrti, ki bi lahko proizvodno preselila le, če bodo v našem okolju razmere zanje nepriemerne.  

KV