20.09.2017
Evropski teden mobilnosti, mesec zdravja in teden športa

Na pobudo evropske unije poteka od 16. Septembra dalje Evropski teden mobilnosti, ki pa ni edina promocijska akcija v tem času. Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila september za mesec gibanja, medtem, ko se bo naslednji teden odvijal tako imenovani Teden športa. Akcije so smiselno povezane in imajo tudi skupno regijsko koordinacijo.

Naštete aktivnosti smo predstavili  v oddaji Pod drobnogledom, z gosti Heleno Pavlič iz ravenske izpostave nacionalnega inštituta za javno zdravje, Mojco Verhovnik iz Športne zveze Slovenj Gradec in mag. Petrom  Zajcem iz Regijske razvojne agencije Koroška.

Evropski teden mobilnosti poteka že od 16. septembra,  smisel aktivnosti evropskega tedna mobilnosti je promocija gibanja na naravi prijazen način, torej peš ,s kolesom, z uporabo javnih prometnih sredstev, skratka na načine, ki zmanjšujejo ogljični odtis. Letos je poseben poudarek dan delitvi oziroma souporabi vozil.

Tudi promocijske športne aktivnosti so se že začele, v šolah so učenci že lahko izvedeli za bogato ponudbo klubov in društev, nekaj jih bo namenjeno vsem generacijam. Ena od večjih bo ta četrtek v grajskem parku na Ravnah. Program prireditve Koroška v gibanju je zelo bogat, od merjenja parametrov zdravja, skupinske vadbe za starejše in za odrasle, skupinska vaja gasilcev in reševalcev, prezentacije različnih društev na temo zdravja ,promocija električnih avtomobilov in otvoritev kolesarskega poligona pri igrišču z umetno travo.

Prireditve tedna športa in tedna zdravja se bodo zavlekle še oktober, v Slovenj Gradcu jih bo v soboto 1.oktobra zaključil tradicionalni Tek miru.