19.09.2017
Svet koroške regije in Regijski razvojni svet sta sprejel prvi dogovor za razvoj regije

Regijski svet in Razvojni svet Koroške sta v ponedeljek sprejela in potrdila Prvi dogovor za razvojne projekte regije v finančni perspektivi 2016 do 2019. Pred delitvijo je država za prioritete določila štiri področja, med njimi čistilne naprave, kolesarske poti, razvoj gospodarstva in ceste,  vendar je sredstev za sofinanciranje projektov precej manj kot je bilo pričakovati. Za Koroško regijo je za prvi in drugi dogovor razvojnih projektov v regiji na voljo 26,8 milijona evrov. Predsedujoči regiji, župan Alan Bukovnik je za razdelitev sredstev v dogovoru za nabor projektov  uporabil ključ po številu prebivalcev v občinah.  Ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za okolje in prostor sta v času priprave prvega dogovora v mesecu juniju zahtevali nabor projektov za razvoj regije in ne več nabora projektov v posameznih občinah. Po predhodnem že usklajenem regijskem dogovoru za sofinanciranje projektov v novi finančni perspektivi še iz leta 2015, naj bi glavnina kohezijskih sredstev pripadla ravno občinama Črna  in Prevalje za izgradnjo čistilnih naprav. Občini Črna in Prevalje pa sta bili z razdelitvijo kohezijskih sredstev za ČN v 1. dogovoru za razvoj regije vidno razočarani. Prejeli sta bistveno manj sofinancerskih sredstev za projekta. lastnih pa nimata. 

Vrednost čistilne naprave Prevalje znaša 6,7 milijona, lastnih sredstev bi morala po danes sprejetem dogovoru zagotoviti v vrednosti 4,3 milijone evrov, sredstva EU in države pa znašajo 2,4 milijona. Občina Črna pa mora za čistilno napravo v vrednosti 3,4 milijona evrov zagotoviti kar 2,2 milijona lastnih sredstev, od države in kohezije pa bo prejela 1 milijon evrov. Po prvotnem dogovoru bi na Prevaljah dobili 5,4 milijona evropskih in državnih sredstev, občina Črna pa 2,7 milijona evrov.  Na Prevaljah so še toliko bolj razočarani, saj je s čistilno napravo pogojena investicija Leka. Pri tem je župan Matic Tasič omenil tudi obljube predsednika vlade in tudi resornega ministrstva, da bodo sredstva zagotovljena. Evropskih sredstev seveda za regijo ni dovolj glede na vse potrebe, zato je predsedujoči regiji, radeljski župan Alan Bukovnik, z občinami dosegel dogovor delitve kohezijskih sredstev po kriteriju na število prebivalcev. Županja občine Črna, Romana Lesjak je ob tem omenila še druge kriterije, saj je Črna najbolj oddaljena občina, z veliko površino in nizkim proračunom. 

Zato je pri glasovanju v Regijskem svetu za 1. dogovor z nabori projektov razvoja regije tudi smešno, da sta prav občini Črna in Prevalje glasovali proti. Ne proti svojim čistilnim, a proti zanju nepravični delitvi kohezijskih sredstev. Prvi dogovor za razvoj regije je podprl tudi Regijski razvojni svet s 17 glasovi za in dvema proti.  

IF