15.09.2017
2 tir, predreferendumsko soočanje na Koroškem radiu

V nedeljo 24. septembra bo potekal zakonodajni referendum o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača- Koper.  . Na njem  bo torej ljudstvo odločalo o veljavnosti zakona, ki ga je sprejel državni zbor. Politično gledano  zakon podpira vladajoča koalicija, opozicija pa je proti, čeprav so  tukaj večje nianse.

O argumentih za in proti zakonu, o potrebnosti drugega tira, o trasi, ceni, finančni konstrukciji in drugih vidikih  smo  govorili v oddaji sredina sredica. Naši gostje  so bili  mag. Dejan Jurkovič iz  direkcij republike Slovenije za infrastrukturo,  poslanec SDS Ljubo Žnidar in koroška poslanca Danilo Anton Ranc in Ivan Škodnik iz stranke Modernega centra.  

V sklepnih mislih je nasprotnik zakona Ljubo Žnidar dejal, da je drugi tir treba zgraditi, je pa zgrešen  način gradnje, ki ga je zato treba zavrniti.   

Medtem pa je Dejan Jurkovič volivcem dejal, da stroka trdno stoji za vsemi rešitvami ,ki jih prinaša zakon, zato ga je treba na referendumu potrditi.

Koroška poslanca sta posebej izpostavila dejstvo, da je financiranje tega projekta zastavljeno tako, da bo ostal denar tudi za gradnjo tretje razvojne osi…