12.09.2017
Živela umetnost! razstava na ogled do konca oktobra

V soboto so v Čajnici PEČ v Slovenj Gradcu odprli razstavo Živela umetnost!, na kateri so razstavljena dela umetnikov Ane Čigon, Katje Felle, Kaje Brezočnik, Roberta Marina in Matjaža Rušta ter udeležencev njihovih delavnic.

Posebnost projekta Živela umetnost! je, da želi umetnost približati ljudem ter pokazati, da umetnost ni rezervirana samo za izbrane posameznike ter se ne dogaja samo za zidovi institucij, kot so muzeji in galerije, temveč da lahko ustvarja vsak. Tako se je umetniškemu gibanju priključilo okoli 40 meščanov Slovenj Gradca, ki so se pridružili omenjenim umetnikom pri soustvarjanju razstavljenih del, ter tako postali soavtorji razstave.

Razstava je sestavljena iz štirih delov. V prvem so na ogled gobelini, izvezeni po predlogah Katje Felle, ki v izhodišče svojega ustvarjalnega procesa postavlja šume ali motnje, ki nastanejo kot posledica poplave informacij, povezane z vse večjim tehnološkim razvojem. Ana Čigon, performerka, videastka in slikarka, se v svojih delih ukvarja z družbeno angažiranimi temami, v zadnjih letih predvsem s feministično tematiko. Rezidenco v projektu Živela Umetnost! je posvetila raziskovanju sveta odvetnice in pisateljice dr. Ljube Prenner in na podlagi svojih dognanj ustvarila performans Dr. Ljubo Prenner za častno občanko! Umetnica je posnetek performansa vključila v video o Ljubi Prenner, ki je na ogled na razstavi. Robert Marin & Matjaž Rušt, avtorja fotobloga Najlepše mesto na svetu dokumentirata svojo najbolj neposredno okolico. Na rezidenci v Slovenj Gradcu sta se z udeleženci delavnice lotila fotografiranja mesta s fotoaparati za enkratno uporabo. Fotografije udeležencev so na ogled na razstavi, fotografa pa sta motive Slovenj Gradca, ki sta jih posnela sama, natisnila na priložnostne razglednice.  
Kaja Brezočnik se ukvarja z avtorsko, dokumentarno in družinsko fotografijo. Na delavnici Skenografija, fotografija brez fotoaparata, ki potuje med analognim in digitalnim, je z udeleženci delavnice ustvarila sestavljanko, ki povezuje minljivo in sedanje.. Z odprtjem razstave je projekt Živela umetnost! društva Umetnost za vse! uradno zaključen, razstava pa bo na ogled še vse do konca oktobra.