07.09.2017
Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora geslo "Vzemi si čas in pomagaj"


V aktualni temi smo spregovorili na temo samomorov. 10. Septembra namreč obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora, letos pa poteka pod geslom » Vzemi si trenutek, reši življenje".

V Sloveniji je podobno kot drugod po svetu višji količnik samomora opaziti z naraščanjem starosti in v vzhodnih statističnih regijah  kot sta  pri nas Savinjska in Koroška,  medtem ko je pojavnost samomora v zahodnih regijah nižja. Podatki iz leta 2016 za Koroško kažejo upad števila samomorov, medtem, ko smo bili leta 2014 v samem vrhu. Sodelavka Inštituta za javno zdravje, območne enote Ravne, Nina Pogorelc je povedala, da po podatkih iz leta 2016 znaša količnik samomorov na Koroškem  / št. na 100 tisoč prebivalcev/ 25,4, kar pomeni, da na letni ravni zaradi samomorov umre 18 ljudi, od tega 16 moških in 2 ženski. Največ samomorov se zgodi nad starostjo 55 let. 

Duševno zdravje je nepogrešljiv in pomemben del našega zdravja. Duševne težave in bolezni lahko v vsakem trenutku prizadenejo vsakega izmed nas. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo tekom življenja z duševnimi težavami srečal vsak četrti izmed nas, duševne težave pa so še vedno stigmatizirane. Vsakdo lahko poišče in najde pomoč, v ta namen imajo veliko vlogo nevladne organizacije kot so Ozara, Šent in Altra, prav tako so na voljo tudi strokovne oblike pomoči, od osebnih zdravnikov, do psiholoških svetovalcev...  Prav stigma vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore, pomanjkanje zavedanja in pismenosti o duševnem zdravju pa hkrati vpliva tudi na to, da se ljudje ne čutijo kompetentni pri nudenju pomoči nekomu, ki je v duševni stiski. Zato se je potrebno vsaj pogovarjati.

IF