31.08.2017
V občinah si želijo več denarja za sanacijo okolja po svincu

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, območni enoti Ravne na Koroškem, so tudi letos v Programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini na odvzem vzorcev krvi konec maja povabili tri leta stare otroke iz občin Črna na Koroškem in Mežica. Kort smo že večkrat  poročali, so z odzivom otrok  letos zelo zadovoljni, veliko manj spodbudni pa so rezultati analiz krvi. Pri 18 otrocih je bila ugotovljena vsebnost svinca v krvi 100 mikrogramov /l ali več, kar pomeni 20% vseh testiranih otrok. Po lanskem najnižjem ugotovljenem deležu otrok z visokimi vsebnostmi svinca, je letošnji najvišji po letu 2008.

Županja Črne mag. Romana Lesjak je za našo radijsko postajo povedala, da so jih rezultati presenetili. Poslabšano stanje narekuje, da dvanajst ukrepov iz vladnega programa sanacije okolja po svincu izvajajo še bolj resno in zagrizeno. Zato, da bi jih lahko uresničili, bi v občinah potrebovali dodatna finančna sredstva. Resda je država letos z 200 tisoč evri dodatka nekoliko kompenzirala zaostanek za obljubljenimi sredstvi v preteklih letih, vendar jih že zdaleč ni nadomestila.  

Obširnejši oddaji na temo svinca v krvi otrok boste lahko prisluhnili naslednjo sredo v oddaji Sredina sredica, kamor smo povabili predstavnike nacionalnega inštituta , lokalnih skupnosti in industrije.