31.08.2017
Okoljsko poročilo Leka za l.2016

V družbi Lek so izdali okoljsko poročilo za leto 2016. Za naložbe v napredne tehnologije za varovanje okolja je Lek v celoti namenil 5,2 milijona evrov, kar je največ v zadnjih šestih letih. V tem okviru so v tovarni na Prevaljah zaključili sanacijska dela za odpravo vira hrupa, ki se je pojavil na eni izmed naprav, ter obnovili kondenzacijske cevi na hladilnem stolpu.  Prav tako so z naložbami v nove, okoljsko naprednejše tehnologije ter ukrepi za večjo učinkovitost izboljšali  nekatere okoljske kazalnike. Tako so na Prevaljah znižali porabo vode za skoraj 14 odstotkov, učinkovitost rabe vode na tono proizvoda za 19 odstotkov, porabo energije pa za 3 odstotke. Sistematično uresničujejo tudi Novartisovo priporočilo o uporabi alternativnih topil v proizvodnji in tako so že pred leti dokončno zamenjali halogenirana topila s primernejšimi . Že sedaj nizke emisije hlapnih organskih spojin v zrak so v letu 2016 znižali še za 49 odstotkov. Količina nastalih odpadkov se je sicer povišala za 4 odstotke, kar sovpada z rastjo obsegov proizvodnje.

V Leku so v preteklem letu razvili nov, preventivni sistem za nadzor gradbišč, ki so ga že uveljavili pri gradnji na Prevaljah. Odgovorni vodje, skupaj z eksperti enote varstva pri delu  so opravili veliko varnostnih obhodov, kjer so sodelavce opozarjali na okoliščine, ki bi lahko privedle do poškodb ali zdravstvenih okvar. Izboljšali so tudi kazalnika, ki prikazujeta pogostost nezgod pri delu in bolezni v zvezi z delom in bolniškim staležem.

Lani so v Leku Prevalje pridobili 21 novih sodelavcev in leto zaključili z 246 zaposlenimi. Širitev proizvodnih zmogljivosti prinaša tudi nova delovna mesta – predvidoma bodo prvih 20 novih zaposlitev realizirali že v letu 2017. Investicija v širitev zmogljivosti bo sicer v celoti zaključena do leta 2019.