16.08.2017
Za 173 dijakov na Koroškem uspešno opravilo splošno maturo


Z razglasitvijo maturitetnih rezultatov pa zgodba z maturo za nekatere dijake ni končana. Številni se namreč odločijo za vpogled v izpitno dokumentacijo, saj si želijo izboljšati ocene, ki so jih dosegli na maturitetnem izpitu, po podatkih državnega izpitnega centra je takšnih letno okoli 15 odstotkov vseh kandidatov.

Vpogleda, ki praviloma traja le uro, se lahko poleg kandidata udeleži tudi en spremljevalec. Najpozneje naslednji dan po opravljenem vpogledu pa lahko kandidat vloži obrazložen ugovor na način izračuna izpitne ocene. Ugovori na oceno oz. ponoven izračun niso popolnoma zaman, saj se glede na statistične podatke letno izboljša ocena okoli 200 maturantom, nekaj deset pa jih na podlagi ugovora uspešno opravi maturo.

Na slovenjegraški gimnaziji je v spomladanskem roku opravljalo maturo 81 kandidatov, od tega jih je bilo uspešnih 73. Podatkov o tem, koliko dijakov se je odločilo za vpoglede v maturo, po informacijah tajnice šolske maturitetne komisije Petre Klančnik nimajo, vedo pa, da so bili do zdaj pri ugovorih uspešni štirje kandidati.

Ravenskih gimnazijcev, ki so opravljali maturo je bilo 112, 100 je bilo uspešnih, šest celo zlatih. Za vpogled se pri njih v povprečju odloča od 10 do 15 dijakov, kot nam je povedal ravnatelj Drago Benko pa so bili pri ugovorih, tako kot na slovenjegraški gimnaziji, uspešni štirje kandidati.

So pa na ravenski gimnaziji trenutno posebej ponosni na uspeh dijaka Anžeta Šumaha, ki je na Mednarodni geografski olimpijadi med 2. in 8. avgustom v Beogradu, osvojil zlato medaljo. V štiričlanski slovenski ekipi so bili poleg Anžeta še dijaki Jaka Tasič ter Anže Plut in Bor Jerman.

NK