16.08.2017
Plovni objekt Melanja počasi nastaja ob reki Dravi


Na Muti, pri Mitnici na reki Dravi, nastaja plovni objekt, lesena ladja z imenom Melanja. Njen idejni oče in graditelj je umetnik - kipar David Hercog Leitinger, ki je ladjo, njeno arhitekturno zamisel, fotografije in dokumente, že predstavil koroški javnosti z razstavo v Kulturnem Centru Ravne.

David Leitniger, ki je svoj velik projekt predstavil tudi našim poslušalcem. Je pogumen in vztajen, plovni objekt gradi korak za korakom, skupaj z vsemi, ki ga v tem okolju podpirajo in vidijo reko Dravo kot veliko turistično priložnost, še zlasti pri razvoju turizma v Dravski dolini. David je ob tem poudaril, da bi Drava kot taka v občinah v Dravski dolini, že zdavnaj morala živeti skozi različne vsebine, dejavnosti, ki bi jo oživljale, prav na njih pa bi morali graditi turizem. Zaveda se, da je pred njim še veliko napornega dela, za katerega pa mu ne manjka ne poguma in ne vztrajnosti. Izgradnja ladje, plavajočega objekta Melanja, je njegovo življenjsko delo, pod katerega bi se rad podpisal. Čeprav je še na tej poti kar nekaj ovir, bo vztrajal. 

David Hercog Lajtinger poudarja, da je varnost plutja na prvem mestu in je zanjo že poskrbel. Čeprav bo morala ladja Melanja, preden bo začela pluti po Dravi med občinami Radlje in Vuzenica, previhariti še veliko neurij in jo čakajo na njeni poti še mnoge čeri, pa je turistična novost, za katero se ozirajo že tudi v drugih koncih Slovenije, pa tudi v Avstriji. Večji napor bo zahtevala pridobitev plovnega dovoljenja, a David Hercog Laitinger pri tem računa na večjo podporo občin, kar bo zahtevalo zajeten trud.  David napoveduje njeno prvo plovbo že prihodnje leto, to pa bo pomenilo velik premik na področju plovnosti Drave, njenega oživljanja in poživitve obstoječe turistične ponudbe v Dravski dolini.

IF