16.08.2017
Umetnost za vse ! O Ljubi Prenner


V Čajnici Peč bo drevi ob 19. Uri zanimiv pogovor 3. Umetniške rezidence  projekta Živela umetnost, kjer se bo predstavila umetnica Ana Čigon, ki obisk Slovenj Gradca posveča raziskovanju življenja in dela neupogljive koroške odvetnice in pisateljice dr. Ljube Prenner.

Udeleženke bodo med drugim razpravljale o recepciji Ljube Prenner v slovenski javnosti in razlogih, zakaj ta markantna osebnost tudi štiri desetletja po svoji smrti vzbuja zanimanje umetnikov, zgodovinarjev, literarnih teoretikov, urednikov in drugih. Razmišljale bodo o tem, kaj je njena najpomembnejša zapuščina in kaj se lahko dandanes naučimo od nje.

 Ana Čigon bo na podlagi videa Ljubljana Mesto žensk predstavila svojo umetniško prakso in jo povezala s svojim raziskovanjem odvetnice in pisateljice.

Umetnica bo svoja dognanja strnila v performans Dr. Ljubo Prenner za časno občanko!  Posnetke s performansa pa bo nato vključila v video, ki bo na ogled na zaključni prireditvi Živele umetnosti v Čajnica PEČ, ki bo 8. Septembra. V pogovoru o Ljubi Prenner bodo  sodelovale Brigita Rajšter, Karla Zajc Berzelak in umetnica Ana Čigon.