16.08.2017
Ernest Berložnik nov nagrajenec občine Vuzenica


Za  35. letno delo v občini Vuzenica, je nagrado občine za letošnje leto prejel dolgoletni nadžupnik in dekan v Vuzenici, Ernerst Berložnik, ki je ob svojem delu v fari vselej poskrbel tudi za osrednjo cerkev z župniščem in za druge podružnične cerkve na območju občine, od svetega Primoža na Pohorju do Šentjanža, ki pa so izjemno dragocen del kulturne dediščine. Z zapuščino po Antonu Martinu Slomšku v času njegovega službovanja v Vuzenici, kjer je pred 175. Leti nastal prvi učbenik Blaže inu Nežica v nedeljski šoli, je pomagal k zagonu romarskega turizma in bil tudi pobudnik številnih odmevnih prireditev, ki so služile tudi promociji Vuzenice. Ob prejetju nagrade je izpostavil Vuzenico in tudi Muto, kraja, kjer je deloval povezan, razumljen in v odnosih lepo sprejet. Ravno zaradi svojega osebnega odnosa do kulturnih in sakralnih spoemnikov v Vuzenici, mu je večino cerkva uspelo tudi obnoviti. 

Plaketo občine Vuzenica so prejeli Franc Peruš iz svetega Vida, ustanovitelj tamkajšnjega športno - turističnega društva in njegov dolgoletni vodja, za deset let delovanja pa sta plaketo prejeli še plesno - rekreacijsko društvo Harmonija s trenerko, koreografinjo in inštruktorico Tatjano Sušek in Ženski pevski zbor Društva upokojencev. 

Plesni klub Harmonija vodi Tatjana Sušek, ki je s prihodom iz Ukrajine v Vuzenico, k aktivnostim pritegnila številne mlade, ki so danes del tradicionalne plesne kulture v kraju ter tudi odrasle, predvsem z rekreacijskimi športnimi dejavnostmi. Prav tako je s tradicionalno prireditvijo Svet brez meja v Vuzenico pripeljala številne tuje glasbene in folklorne skupine. Ženski pevski zbor Društva upokojencev Vuzenica pa je ta hip edini zbor v občini Vuzenica, ki ta kraj zastopa na prireditvah doma in tudi izven občine. 

Župan občine Vuzenica, Franjo Golob je na slovesnosti ob prazniku poudaril zadovoljstvo z delom v občini, kljub nizkemu proračunu, ki pa je stabilen in zagotavlja osnovne naloge in tudi večje investicije kot je nazadnje vodooskrba. Samo iz proračuna so v Vuzenici letos poleg evropskih sredstev namenili še 200 tisoč evrov. Župan je posebej izpostavil še investiciji v varna parkirišča pri šoli in zimski vrt v vrtcu Vuzenica. Nekaj investicij bo še v jeseni, med njimi preplastiotev 1,5 km ceste na relaciji Vuzenica - Dravče, v izdelavi pa je tudi že dokumentacija za preplastitev 3 km ceste Vuzenica - Vuhred, ki jo bodo izvedli po dokončanju obnove mostu v Vuhredu. 

IF