16.08.2017
90 let šaha v Črni na Koroškem


V Črni na Koroškem so ob letošnjem Koroškem turističnem tednu obeležili tudi 90. Letnico šaha v svojem kraju. V Črni so prvo organizirano druženje ob šahu zabeležili okoli leta 1919, v letu 1927 pa je prvič zabeležena ustanovitev Šah kluba Črna. Druženje ob šahu je znova bolj zaživelo okoli l. 1967, pa spet uplahnilo vse do marca 1977, ko je bila skupščina Šahovskega kluba Črna, ko so klub tudi uradno ustanovili.

Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem, dvojnemu jubileju - 90. letnici Šah kluba Črna in 40. letnici šahovskega kluba Črna, v trajni zgodovinski spomin, izdalo priložnostni filatelističen sklop - priložnostno pisemsko ovojnico, razglednico, osebno poštno znamko in priložnostni poštni žig. Filatelistični sklop je oblikoval arhitekt Borut Bončina, njegova predstavitev pa je bila v soboto v avli Kulturnega doma Črna. Pospremili so jo z odprtjem priložnostne filatelistične razstave na temo šaha, ki je delo gostujočega filatelista iz Pirana, Frančka Romiha.  Istočasno pa je v kulturnem domu potekal tudi tudi ekipni hitropotezni šahovski turnir.

Na razstavi ob 90. letnici šaha v Črni so na sedmih velikih stenskih panojih v besedi, fotografijah in dokumentih prikazali presek devetdesetletnega delovanja šahovskega kluba. Predstavljeno gradivo je plod intenzivnega dela predsednika Šahovskega kluba Črna na Koroškem, g. Mirana Pranjiča, ki ga je v smiselno grafično celoto povezal in oblikoval domačin, Peter Močnik.

 

IF