10.08.2017
Partizanka še vedno zaprta

 

Podatki Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije kažejo, da je letošnja poletna sezona v planinskih kočah med boljšimi v zadnjem desetletju.

Tudi večina planinskih postojank na Koroškem kaže podobno sliko, precej dobra sezona je tudi na Mali Kopi, točneje na Pungartu, kjer so letos močno popestrili ponudbo, uredili Petelinje jezero in zagnali štirisedežnico. Precej drugače, lahko bi rekli, prav klavrno, pa je na sosednji Mali Kopi, kjer stoji Partizanski dom. Včasih zelo oblegana postojanka planincev in pohodnikov, pa tudi smučarjev, je trenutno popolnoma zapuščena, zanemarjena in zaprta.

Lastnik doma je Mestna občina Slovenj Gradec, ki se že dalj časa trudi, da bi ga prodala, z njim je do leta 2015 upravljal Javni zavod Spotur, potem je občina poskušala najti najemnika, a neuspešno, podobno velja za javno-zasebno partnerstvo. Po neuspešni prodaji je občina objekt dala v najem podjetju Medvedja šapa iz Kostela, kjer se v glavnem ukvarjajo z gostinstvom in turizmom v dolini Kolpe. Ko smo v juniju direktorja podjetja, Klemna Marolta poklicali in ga povprašali o načrtih, je povedal, da imajo kadrovske težave, a imajio v načrtu poletno sezono zagnati s 1. julijem vsaj ob vikendih.

Od obljub najemnik Partizanskega doma ni uresničil še ničesar, na vprašanje zakaj ne, pa je odgovoril, da se nimajo časa poleg svoje dejavnosti ukvarjati s Partizanskim domom. Sicer Mestna občina Slovenj Gradec želi, da prekinejo pogodbo o najemu, vendar tega nočejo. Partizanski dom želijo obdržati, vendar si želijo pridobiti čas za dogovore kako vnaprej. 

Partizanski dom ima 110 ležišč; ki pa žal, samevajo. Za turistične namene bi lahko bila zelo koristna, saj se v glavni turistični sezoni v Slovenj Gradcu srečujejo s pomanjkanjem nočitvenih kapacitet. Upajmo, da bo Partizanski dom imel v prihodnje več sreče.

NK