07.08.2017
Slovenj Gradec navdušen nad kratkimi filmi festivala SHOTS


Konec tedna je v Slovenj Gradcu potekal že 2. mednarodni festival kratkega filma Shots.

Že prvi dan je na prizorišče pred graščino Rotenturn privabil okoli 250 gledalcev, ki so si za otvoritvenim filmom »Mine dan, začne se jutro« slovenske avtorice Line Eržen, ogledali še filme iz Nemčije, Rusije, Španije ter Italije. Večer pa se je zaključil s koncertom zasedbe Hedera vento.  V petek, drugi dan festivala, si je več kot 400 obiskovalcev ogledalo 7 izbranih filmov, med njimi tudi dokumentarec norveškega avtorja o legendi smučarskih skokov Noriakiju Kasaiju. Postregli so tudi s Shotsburgerji ter pokovko Shotscorn, ki so jo med obiskovalce delili vse dni festivala. Prirediteljem je sicer v drugem dnevu nagajal močan veter, a srčna publika se je odzvala zelo solidarno in prizorišče je bilo pospravljeno v slabe četrt ure.

V soboto je za predvajanjem zadnjih devetih, od skupno triindvajsetih filmov, sledila razglasitev najboljših v sedmih kategorijah po mnenju strokovne žirije, ki so jo sestavljali - trener igre Žiga Čamernik, novinar in filmofil Tim Januška in dobitnik lanske nagrade občinstva za najboljši film Marco Gadge (beri Gadge!). Prejemnik nagrade za najboljši študentski film Erec Brehmer, v zahvalnem govoru ni skoparil s pohvalami organizatorjem, povedal je, da je to najboljši filmski festival, ki ga je kadarkoli obiskal. Glavna nagrada – nagrada za najboljši film po mnenju občinstva – pa je tokrat romala na Dansko, prejel jo je film Walter in Alma, ki je bil predvajan ravno v zadnjem festivalskem dnevu, ki ga je sklenil koncert skupine Mihajlov trio. Direktor festivala Tomo Novosel je obiskovalce, v treh dneh so jih našteli preko tisoč, razveselil tudi z novico, da bodo v januarju prihodnjega leta postregli še s festivalom animiranega filma Zebra. 

Znan pa je tudi zmagovalec natečaja za plakat festivala Shots 2018, vizualno podobo festivala bo prihodnje leto krasila ideja Duška Rožiča.

Festivalska ekipa poskrbela za kakovosten izbor filmov, pripravila izjemen ambient pred graščino Rotenturn v prijetni atmosferi, predani organizatorji pa so poskrbeli tudi za to, da je bil dogodek v celoti edinstven in kreativen.

VP