02.08.2017
Dojenju vse več pozornosti tudi na Koroškem


Ves teden je namenjen dojenju, ob svetovnem dnevu dojenja pa so v ljubljanskem Živalskem vrtu že predali prvo MAM klopco za dojenje v Sloveniji. Dojenje je naraven in najprimernejši način hranjenja in sobivanja otrok z materami in pomeni neprecenljivo vrednost za razvoj in zdravje dojenčkov. Dojenje spodbujajo tudi v slovenjgraški porodnišnici, kjer se iz leta v leto dviguje odstotek samo dojenih otrok. 

Ob svetovnih dnevih je vselej več priložnosti za spodbujanje dojenja, za sporočila vsem mamice, ki lahko do dojenja vzpostavijo pozitiven odnos, poiščejo pomoč in nasvete pri strokovnjakih – svetovalkah, kar omogoča tudi naša bolnišnica v Slovenj Gradcu. Ta organizira tudi oglede porodnega oddelka po predhodnem dogovoru. Vsako leto se dviguje odstotek izključno dojenih otrok, lani se je povečal za 3%. Dojenju zaposleni namenjajo veliko pozornosti in truda, kot pravijo kar 24 ur, prav tako se slovenjgraška porodnišnica lahko pohvali s certifikatom oziroma nazivom novorojenčkom prijazna bolnišnica.  Irena Čevnik, diplomirana medicinska sestra porodnega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je izpostavila neprekinjen trud vseh zaposlenih na porodnem oddelku SB Slovenj Gradec, od zdravnikov, do medicinskih sester. Vsakemu paru ( mamici in novorojenčku ) se posvečajo individualno, saj se vsak srečuje s svojimi težavami. Najbolj zadovoljni pa so, ko oba odhajata od njih domov brez problemov. veliko pozornost dojenua namenjajo tudi v materinskih šolah, kjer vse bolj vključujejo tudi partnerje. Sicer pa so vselej na voljo za nasvete, če se mamice le obrnejo nanje, še pravi Irena Čevnik.

V soboto bo po vsej Sloveniji potekal Festival dojenja, ena lokacija festivala bo tudi pri nas na Koroškem, v Grajskem parku na Ravnah, s pričetkom ob 9. Uri.

 

IF