06.07.2017
Ribnik Reš v Radljah odpira vrata za komercialni ribolov in druženje


V soboto ima Ribiška družina Radlje pri svojem Ribniku Reš srečanje svojih članov in strokovno predavanje na temo razmer v naših vodah. Vsako leto za obiskovalce tudi odprejo vrata, pripravljajo razstave in tudi tekmovanja.   

Tokrat smo v studiu gostili predsednika Ribiške družine Radlje, Marka Ješovnika. Ribiška družina Radlje sodi med srednje velike ribiške družine in bo prihodnje leto praznovala 60 letnico delovanja. Imajo okoli 200 članov, predvsem pa se trudijo članstvo povečati z mladimi. Njene osnovne naloge so ohranjanje narave, skrb za vode in varstvo  ribjih vrst. Zato imajo še posebno skrb za ohranjanje avtohtonih rib v njihovih vodotokih, kot je Donavska postrv, precej nezadovoljni pa so z razmerami v reki Dravi, kjer je rib vse manj tudi zaradi kaljenja reke s strani avstrijskih elektrarn. Marko Ješovnikje poudaril, da so že večkrat posredovali na sedežu Ribiške zveze Slovenije, ki pa doslej ni rodila kakšnih sadov. Mulj se namreč poseda in uničuje mladice, zato je rib vse manj. Čeprav so dolžni vlagati v reko Dravo, pa nikakor s svojimi sredstvi ne morejo razmer urediti kot so bile nekoč. 

V ribiški družini Radlje pa so zadovoljni z razmerami, ki jih ribičem omogočajo v komercialnem ribniku Reš. Ta je poln raznovrstnih rib, od krapov do ščuk, med njimi je kar nekaj kapitalnih. Ribiči lahko lovijo po sistemu ujemi – spusti ali pa svoj ulov odnesejo proti plačilu. Ob Ribniku Reš imajo svoj Ribiški dom in sedež Ribiške družine Radlje. To soboto vabijo vse, da jih obiščejo in se družijo z njimi.

IF