05.07.2017
Svečan podpis protokola o načrtovanju in gradnji severnega dela tretje razvojne osi

V prostorih mestne hiše na Ravnah so  svečano podpisali protokol o načrtovanju in gradnji severnega dela tretje razvojne osi. Podpisniki so bili trije , v imenu države minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in predstavnika lokalnih skupnosti, predsednik sveta Savinjsko šaleške regije Darko Menih in predsedujoči sveta koroške regije dr. Tomaž Rožen. Ministrstvo se je sprva upiralo podpisu tega protokola, češ da so vsi pomembnejši roki navedeni v nacionalnem programu in v programskih načrtih   družbe za avtoceste, pozneje pa je popustilo. Minister Gašperšič je med drugim povedal, da je novost v protokolu odločitev, da se bo hitra cesta od Šentruperta gradila v enem kosu in v štiripasovni obliki, padla je tudi odločitev o nadaljevanju aktivnosti na odseku od Slovenj Gradca do Holmca.

Prinaša pa tudi roke , in sicer da se do leta 2023 zgradi hitra cesta od Šentruperta do Slovenj Gradca. Cesta bo stala okoli 800 milijonov evrov.  Rok za zaključek prostorskega umeščanja do Holmca pa je leto 2020, štiri leta zatem bi se morala začeti graditi cesta, zgrajena pa bi morala biti do leta 2027. Gre za dvopasovnico, ki bi ponekod potekala po staru trasi, kjer bi bilo potrebno pa tudi po novi. Zadovoljstvo na strani lokalnih skupnosti je bilo očitno. Dr. Tomaž Rožen je ocenil, da poti nazaj ni več, zaveze naj bi bile s podpisom protokola zadosti trdne.  

Slovesnosti na Ravnah so se udeležili večinam županov in županj, vsi trije koroški poslanci, direktor družbe za državne ceste Damir Topolko, predsednik koordinacijskega odbora dr. Matic Tasič, ki je tudi predstavil podrobnosti sporazuma , številni gospodarstveniki in predstavniki drugih inštitucij  ter  nenazadnje mladinska iniciativa za tretjo razvojno os, ki je predlagala podpis tega protokola.