25.05.2017
Projekt Zdravje v občini se nadgrajuje

 

V oddaji sredina sredica smo predstavili  letošnjo, novo verzijo raziskave Zdravje po občinah,  ki jo je izdelal nacionalni inštitut za javno zdravje. . Iz območne enote nacionalnega inštituta  sta bila gosta  Neda Hudopisk, predstojnica območne enote in Matej Ivartnik, strokovni sodelavec. Raziskava ni sama sebi namen, ampak naj bi bila osnova za ukrepanje. Že po lanski rezultatih so na inštitutu navezali stik z občino Črna , kjer so se odzvali resno. Z različnimi organizacijami in društvu je občina izdelala  katalog ukrepov, ki naj bi dvignili javno zdravje na višji nivo. Županja Romana Lesjak je pojasnila, da os izvedli tri večje katere preventivne akcije, prav tako je gibanju mladostnikov  namenjena sobotna prireditev dan mladosti na stadionu Črna.

Poleg tega je občina pristopila k izboljšanju športne infrastrukture. Po končani obnovi atletskega stadiona, bodo v Črni investirali tudi v  zunanje fitnes naprave in kolesarnice.

Območna enota inštituta pa želi na osnovi rezultatov letos v podoben projekt povabiti tudi občino Dravograd, kjer so se kot problematične pokazale daljše bolniške odsotnosti, nižji delež uporabnikov pomoči na domu , visoka stopnja umrljivosti in tudi visoka stopnja samomorilnosti. V naslednjih letih pa  bi na vrsto prišle  vse koroške občine.