26.04.2017
Prireditve ob 1. maju

Praznik dela, 1. maj  je mednarodni praznik delavstva, ki ga praznujejo v večini držav sveta. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, pa tudi največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji ali protesti delavcev po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije, oziroma sindikati.  Tudi na Koroškembodo po tradiciji praznik dela najprej obudili z budnicami. Organizacija večjih prvomajskih shodov se sicer z leti spreminja, kljub temu pa tradicionalne prireditve ob prazniku ostajajo. Največji shod na Koroškem je zagotovo na Ravnah na Koroškem, v organizaciji Sindikata SKEI in občine Ravne bo sicer prvomajski shod po dolgih letih spet na Ravnah. Po tem, ko se je zapletla zgodba z Ivarčkim jezerom, so letos shod prestavili na prireditveni prostor pred ravenskim DTK.- jem, kjer 1. maja opoldne pričakujejo okoli 2 tisoč ljudi. Postavili so 80 metrski šotor, ob tradicionalni klobasi in pivu pa bo zbrane, po tem, ko se je opravičil predsednik republike Borut Pahor, nagovoril podpredsednik sindikata kovinsko in elektro industrije Skei Slovenija. Zbranim se obeta tudi zabava z ansamblom Spev.

Po tem, ko prvomajskega shoda že lani niso več priredili na Kremžarjevem vrhu nad Slovenj Gradcem, ki pa še vedno ostaja cilj planincev na tem območju,pa tradiciji ostajajo zvesti v Dravogradu, kjer se bodo pohodniki ob  ponovno zbrali na Košenjaku. Po proslavi bo sledilo druženje z zabavo ob živi glasbi.

Prvomajski shod  pripravljajo tudi v Završah nad Mislinjo. Prireditev bo ob 10. uri na igrišču podružnične osnovne šole v Završah. V kulturnem sporedu bodo sodelovale skupine kulturnega društva Završe, Babnikova godba in strelci strelskega društva Možnar Mislinja. Udeležence bo pozdravil župan občine Mislinja Bojan Borovnik, za vse prisotne bo na voljo tudi brezplačna malica.

Prvi maj praznujejo tudi v Radljah. Po tem, ko je bila tradicionalna prireditev vsako leto na Županku, bo letos praznovanje delavskega praznika in krajevnega praznika Radelj ob Dravi ob Vodnem parku Radlje. 

Iz vseh večjih shodov na Koroškem se bodo oglašali tudi naši sodelavci.  KV