26.04.2017
Pred Dnevom upora proti okupatorju številne proslave;

Pred državnim praznikom, Dnevu upora proti okupatorju tudi po koroških krajih pripravljajo številne slovesnosti. Osrednja proslava ob dnevu upora proti okupatorju v Mežiški dolini bo drevi na Prevaljah, v tamkajšnjem družbenem domu ob 19. uri, ko bo slavnostni govornik Stanislav Ovnič, predsednik ZB za vrednote NOB Mežiške doline. Občinska proslava ob dnevu upora proti okupatorju bo danes ob 18. tih  tudi v Črni na Koroškem, pri osnovni šoli Koprivna, v programu pa bodo sodelovali recitatorji Gledališča mladih in pevski zbor Markovič Kristl Mato. Proslavo ob dnevu upora proti okupatorju so včeraj pripravili v Dravogradu, v dvorcu Bukovje. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek.

V Slovenj Gradcu je bila osrednja slovesnost s slavnostnim govornikom, predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom že v soboto 22. aprila, danes pa bodo v organizaciji Zveze borcev pripravili tudi pohod s prižiganjem zvezde na Rahtelu nad Slovenj Gradcem. Praznik bodo danes s proslavo počastili tudi v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Proslava ob dnevu upora proti okupatorju za učence in starše bo danes tudi v Radljah ob Dravi. Kresovanje s kulturnim programom ob dnevu upora proti okupatorju bo še v Podvelki. Na sam praznik, 27. aprila, pa bodo proslavo pripravili v Razborju, pri spomeniku, kjer se bodo spominu na uspešen boj proti okupatorju poklonili ob 11. uri. Prav tako ob 11. uri pa bodo praznik počastili še v Šentjanžu nad Radljami, na Župankovi domačiji.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi pa v okviru proslave v počastitev dneva upora proti okupatorju v četrtek ob 10. uri vabi na Župankovo domačijo na ogled dokumentarnega filma Znova na severni meji, Lackov odred v letu 1944/45 in razstave Partizanska saniteta na Koroškem, avtorja dr. Marijana Linasija.

KV