26.04.2017
Svetovni in Evropski teden cepljenja letos pod geslom: Cepljenje deluje!

Evropski in svetovni teden cepljenja letos poteka od 24. do 30. aprila pod globalnim geslom Cepljenje deluje – za zaščito zdravje v vseh starostnih obdobjih. Namen obeleževanja je priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in poudarjanje pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja po vsem svetu. Na Nacionalnem institutu za javno zdravje priporočajo pravočasno cepljenje proti nalezljivim boleznim in svetujejo, da svojega zdravnika povprašate, katera cepljenja priporoča, da s tem zaščitite sebe, svoje najbližje in tudi svojo okolico. Poleg otroških cepljenj priporočajo cepljenje tudi odraslim in starejšim, saj bodo na ta način v veliki meri zmanjšali možnost, da bi zboleli in s tem poslabšali svoje morebitne kronične bolezni. Odraslim in posebej starejšim tako priporočajo cepljenje proti gripi, klopnemu meningoencefalitisu, pnevmomoknim okužbam in tetanusu, za vse potnike pa priporočajo cepljenja proti t. i. potovalnim boleznim.

V Sloveniji je precepljenosti odraslih prebivalcev proti nekaterim boleznim slabša kot v številnih drugih evropskih državah. Čeprav se Slovenija uvršča med endemske države z najvišjo obolevnostjo za klopnim meningoencefalitisom v Evropi in tudi v svetu, je delež cepljenih v Sloveniji zelo nizek, redno se cepi le okrog 7,5 odstotkov prebivalstva. Tudi precepljenost proti sezonski gripi je v Sloveniji zelo nizka.

Cepljenje je rešilo več življenj kot kateri koli drug javnozdravstveni ukrep. Najpomembnejši cilj cepljenja je učinkovita zaščita posameznika pred boleznijo. Ker številnih nalezljivih bolezni zaradi dobrega programa cepljenja pri nas več ne srečujemo, se lahko ustvarja vtis, da nas te bolezni več ne ogrožajo, vendar nas izkušnje učijo drugače.

Z visokim deležem cepljenih v ciljni skupini se vzpostavi kolektivna imunost. S tem so zavarovani tisti, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo biti cepljeni in redki posamezniki, pri katerih cepljenje ni bilo uspešno.