15.02.2017
Sestanek na Darsu uspešen

Na sedežu družbe za avtoceste republike Slovenije v Celju je potekal sestanek na pobudo regijskega odbora za izgradnjo hitre ceste, ki sta ga zastopala dr. Matic Tasič in dr. Tomaž Rožen  ter mladinske iniciative Ravne s predsedujočim Aljažem Verhovnikom. . Poleg njih sta se sestanka udeležila poslanca Stranke modernega centra Ivan Škodnik in Danilo Ranc.  Na čelu predstavnikov Darsa je bil predsednik uprave dr. Tomaž Vidic, prisostvovala sta tudi predstavnika ministrstva za infrastrukturo mag. Darja Kocjan in Zvonko Zavasnik.  

Korošci so postavili štiri zahteve in nanje so na sestanku tudi dobili odgovore. Glede zahteve, da Dars s koroškim odborom podpiše poseben sporazum z zavezami o gradnji, so naslovniki pokazali osnutek šestletnega načrta z vsemi opravili in roki. Dokončan naj bi bil  do konca marca, potem naj bi ga potrdila  tudi vlada. Podoben model je bil v primeru pomurske avtoceste. Ali bo to zadostovalo, ali pa bodo vseeno zahtevali podpis sporazuma se v odboru še niso odločili.

Glede zahteve za gradnjo štiripasovne ceste so povedali, da je študija o tem končana in poslana ministrstvu za infrastrukturo. V Darsu so naredili več variant in za eno naj bi se odločili na ministrstvu. Možno je tudi ,da najprej zgradijo dvopasovno cesto s predpripravo terena za štiripasovnico.

Glede pojasnil o financiranju so povedali, da imajo za same priprave do začetka gradnje, predvidene leta 2019, že zagotovljena  rezervirana sredstva. Projekte bo plačeval dars, odkupe zemljišč pa bo financirala država. Za samo gradnjo pa bo treba poiskati primerne rešitve, čeprav je osnovna finančna konstrukcija znana.

Glede zadnje zahteve, da se gradnja prične na celotnem odseku od Šentruperta do Slovenj Gradca  pa so povedali, da bo uresničena, torej, da ne bodo gradili fazno.

Koroški odbor je naredil tudi terminski plan, tako imenovani semafor izgradnje ceste, ki si ga je mogoče ogledati na spletni strani mladinske iniciative za tretjo razvojno os.