06.12.2016
Invalidi še nezadovoljni

 


3. december so Združeni narodi z resolucijo razglasili za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo. Mednarodni dan invalidov vsako leto obeležimo z drugo temo. Letošnje geslo mednarodnega dneva invalidov je »Praznovanje dneva invalidov 2016". 

Na Koroškem vsako leto v drugi občini organizirajo osrednjo regijsko proslavo, letos je bil organizator proslave Društvo invalidov Muta, potekala pa je v avli OŠ Muta. Proslave se je udeležilo vseh pet društev invalidov Koroške regije in učenci in učenke osnovnih in srednjih šol iz petih občin, ki so prejeli priznanja in knjižne nagrade za sodelovanje v Pedagoški akciji. Posamezna društva so pripravila več dogodkov. Društvo invalidov Slovenj Gradec je v prostorih društva organiziralo razstavo ročnih del članic v svojih prostorih, prav tako je pripravilo proslavo v organizaciji Društva paraplegikov Koroške.

Društva delovnih invalidov na Koroškem so zelo aktivna. Svoje delo opravljajo prostovoljno in ne le da skrbijo za izvajanje osmih socialnih programov na področju socialnega varstva na državni ravni, temveč so celo podaljšana roka države in lokalnih skupnosti, saj to delo opravljajo namesto njih. Nekatere občine na Koroškem tega ne znajo ceniti in nimajo dovolj posluha za njih. Za delovanje in izvajanje njihovih programov je sofinanciranje s strani občin namreč zelo slabo.

Listino »Občina po meri invalidov« je prejelo le pet koroških občin. Izstopajo Občina Radlje, Ravne in tudi MO Slovenj Gradec. Seveda tudi država ne izvaja vseh ukrepov, katerim se je zavezala z mednarodno konvencijo. Varčevalni ukrepi so prizadeli tudi invalide, večji problem men njimi je tudi revščina in stopnja nezaposlenosti. Želijo si tudi več delovnih mest za inmvalide, neobdavčevanje prispevkov delovnih invalidov, želijo si Zakon o dolgotrajni oskrbi in negi ter osebni asistenci. Ukrepi države invalidskim organizacijam in društvom delo le otežuje, namesto da bi jim ga olajšala.

IF