02.12.2016
Svetniki MO Slovenj Gradec v prvem branju potrdili spremembe Odloka o NUSZ


Težišče tokratne seje mestnega sveta občine Slovenj Gradec je bilo v prvi razpravi potrditi proračun za prihodnje leto in osnutek sprememb Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. 

Mestna občina Slovenj Gradec zaključuje leto 2016 z zadnjo uskladitvijo prihodkov s porabo in tako so svetniki že potrdili osnutek proračuna za leto 2017, ki je letos precej višji;  19,3 milijone evrov, od osnove glavarine, ki znaša za mestno občino 9,2 milijona evrov, do novih transferjev prihodkov iz kohezijskih projektov, ki jih občina začenja uresničevati v prihodnjem letu iz naslova trajnostne urbane strategije. Za vse potrebe, ne bo dovolj denarja, občinski svetniki so izglasovali še obnovo strehe na 2. osnovni šoli. To bodo obnovili v dveh fazah v poletju 2017 in 18, za kar se bodo za okoli 400.000 evrov zadolžili. Med osrednjimi projekti je začetek obnove stavbe stare Nove opreme in gradnja bloka z neprofitnimi stanovanji. 

Kar 2 milijona evrov so načrtovali v proračunu 2016 iz naslova nadomestil za stavbna zemljišča, zdaj je denarja nekoliko manj, prihodnje leto pa ga bo iz tega naslova še manj, zaradi znižanja, oziroma sprememb Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč, ki so jih svetniki v osnutku sprejeli. Za okoli 20% se bo znižalo nadomestilo za lastnike stanovanjskih hiš v delu prostorov, ki ne služijo bivanj.  Svetniki so predlagali še dodatno znižanje za nezazidana stavbna zemljišča za poslovno rabo v 1. Coni in to za 40%. Sprememebe bodo veljale za leto 2017, ko bo v drugi polovici decembra mestni svet o njih dokončno odločil, prav tako želijo do konca meseca v Slovenj Gradcu sprejeti tudi proračun za prihodnje leto.

 

IF