21.10.2016
Umrla peška

 

V jutranji prometni nesreči  je v Šaleku umrla 45-letna peška.

Včeraj, okoli 6.20 ure so bili policisti obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila na prehodu za pešce v Šaleku na območju Velenja. 45-letna peška je na prehodu za pešce prečkala vozišče, vanjo pa je trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju. Peško je nato odbilo še v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Velenja pripeljal 35-letni voznik. Peška je na kraju nesreče poškodbam podlegla. Med  letošnjimi sedemnajstimi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč  na območju Policijske uprave Celje sta bili dve peški. Pešci so v jesenskih in zimskih dneh,  ko je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabših vremenskih razmer, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Pešce  ob  tej  priložnosti  policisti še posebej opozarjajo naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju ali prečkanju ceste na prehodu,  vedno prepričajo, da  so  se  ostala  vozila tudi dejansko ustavila. Poskrbijo naj, da bodo v prometu  čim  bolj  vidni.  Nosijo  naj  svetla  oblačila  in  predmete, ki izboljšajo  njihovo  vidnost,  na  primer  odsevne  trakove  in  kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za  pešce,  v  semaforiziranih  križiščih  ob  zeleni  luči,  hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Vozniki  naj bodo na pešce v tem času še posebej pozorni. Odstopijo naj jim prednost,  hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne  omejitve.  Na  območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred  šolami  kot v naseljih, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa  naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.