19.08.2016
Zadnje neurje je močno prizadelo območje Mestne občine Slovenj Gradec

 

Zadnje neurje z vetrom in točo je zelo prizadelo območje Mestne občine Slovenj Gradec. Na območju Homšnice se prebivalci že leta soočajo s poplavljanjem, zato si na občini prizadevajo za čimprejšnjo sanacijo vodotoka. 

Medtem, ko Mestna občina pripravlja ukrepe v načrtu sanacije poplavne ogroženosti predvsem vododotoka Homšnice, ki vznemirja in ogroža imetje prebivalcem ob vsakem večjem nalivu s poplavami, pa se na drugi strani prebivalci jezijo nad škodo, ki jo je neurje povzročilo  na cestah, kmetijskih posevkih, rastlinjakih.  Precej škode so utrpeli tudi na lokalnih cestah ter kmetijskih posevkih, še zlasti na območjih Turiške vasi, Golave buke  in Mislinjske Dobrave.  Medtem, ko s stroji opravljajo najnujnejša dela na cestah, pa Mestna občina sama glede Homšnice ne more ukrepati, nujno je sodelovanje in ukrepanje skupaj z Direkcijo RS za vode. Župan mestne občine Andrej Čas je pojasnil, da bodo na bližnjem sestanku z njimi poskušali doseči premike v najkrajšem času, kajti pred vrati je jesen, ki znova prinaša več deževja. Občina je pripravljena sofinancirati ukrepe za izboljšanje poplavne varnosti Homšnice, a jih je potrebno uskladiti z Direkcijo za vode in jih izpeljati preko Vodnega sklada.     

Škode po ujmi natančno niso ovrednotili s številkami, bodo pa dela sanacije na cestah obremenila proračun. Mestna občina virov za pomoč gospodarskim dejavnostim nima, lahko pa pomaga fizičnim osebam, ki so utrpeli škodo, o čemer bodo odločali na prihodnji seji občinskega sveta.

IF