04.03.2021
Muzej Štirih kovačev odslej odprt za javnost

Mestna občina Slovenj Gradec je nasproti prvega glasbenega muzeja, rojstne hiše Huga Wolfa, v Ozki ulici v starem mestnem jedru, uredila muzej ansambla Štirje Kovači. Zbirko, ki sta jo podarila Franc in Hermina Šegovc domačemu Slovenj Gradcu, je župan v imenu lokalne skupnosti predal v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju, strokovno jo je uredila Valerija Grabner. »O tem, da so Štirje kovači glasbeni ambasadorji našega Slovenj Gradca, najbrž ni nobenega dvoma,« je na odprtju muzeja med drugim poudaril župan Tilen Klugler. Zakonca Šegovc sta svojemu mestu zelo hvaležna za vso podporo in posluh, Franc Šegovc pa je izrazil izreden ponos, da je častni občan Slovenj Gradca in da je bil leta 2017 proglašen za koroško osebnost leta. 

 

Zbirko legendarnega narodno-zabavnega kvinteta z dvema pevcema, Štirje kovači si je možno ogledati z upoštevanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije, tako, da se obiskovalec oglasi na recepciji Koroškega pokrajinskega muzeja na Glavnem trgu. Zajema 65 let spominov članov ansambla, ki neprekinjeno deluje zdaj že 67-to leto, predmete sta zbirala in hranila Hermina in Franc Šegovc. 

Franc Šegovc je oče ter idejni in organizacijski vodja ansambla, tudi pisec vseh skladb za to svojo narodno-zabavno zasedbo, ki je s svojimi gostovanji navduševala Slovence skorajda po vsem svetu.