22.02.2021
Letos gripe še nismo zaznali


Letos v Sloveniji še nismo zaznali gripe, tako je tudi na koroškem, je povedala predstojnica NIJZ, Območne enote Ravne, Neda Hudopisk.

Na vprašanje, kakšen je razlog, da gripe še nismo imeli in je okužb z gripo zelo nizko po vsem svetu je dejala, da na to zagotovo vpliva ustavitev potovanj zaradi novega korona virusa, kajti gripa vselej pride k nam iz tujine. Prav tako vsi zaščitni ukrepi, ki jih izvajamo za zajezitev širjenja v pandemiji Covid 19 , pozitivno vplivajo na vse prenosljive kapljične okužbe z virusi. To so socialna distanca, umivanje in razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask.

Naj spomnimo na gripo, ki je lansko zimo izbruhnila predvsem v šolah, kar je bilo izjemno močno prav lansko leto.

Po podatkih za gripo po Evropi, so jo zaznali v Estoniji, Ukrajini, Srbiji, na Kosovu in na Slovaškem, a le v majhnem številu, a kot pravijo strokovnjaki, da se še vedno lahko pojavi.

Gripa se širi počasneje kot Covid 19, kar dokazujejo visoke številke umrljivosti.

V slovenskih bolnišnicah je tako v sezoni 2018/2019 zaradi gripe ali v povezavi z njo umrlo več kot 160 ljudi. Od prvega primera okužbe z novim koronavirusom, ki smo ga zabeležili četrtega marca lani, pa je zaradi covida-19 ugasnilo že več kot 3700 življenj.

Ker je gripa manj nalezljiva, njeno širjenje z ukrepi, ki veljajo zaradi Covid 19, še uspešneje zajezimo.

20. februarja je minilo eno leto od vdora novega koronavirusa v Evropo, ko so ga številni primerjali z gripo, a se je izkazalo, da je Covid 19 bolj smrtonosna bolezen. V Sloveniji smo 12. marca lani že razglasili epidemijo.


 

IF